Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China - Statele Unite, un război economic de o sută de ani?

rsz_000_qe0v4_0.jpg

 Xi Jinping şi Donald Trump la precedentul summit G20 de la Hamburg
Xi Jinping şi Donald Trump la precedentul summit G20 de la Hamburg
Sursa imaginii: 
Patrik STOLLARZ / AFP

“Bătălia secolului”. “Un nou război de o sută de ani”. “Socul giganţilor”. În presa europeană nu lipsesc titlurile spectaculoase pe tema conflictului econonomic şi tehnologic dintre China şi Statele Unite. Subiectul este abundent comentat de mediile de informare în contextul reuniunii G20 de la Osaka şi a întîlnirii prevăzută între Donald Trump şi Xi Jinping.

În cel mai recent număr al publicaţiei “Courrier international” găsim un florilegiu de astfel de articole culese pe mai multe meridiane ale globului. Editorialiştii respectivi nu au însă o vizibilitate foarte mare. Nimeni nu ştie de fapt ce ne aduce viitorul, după cum nimeni nu-şi asumă riscul de a descrie China ca un fel de ameninţare absolută pentru lumea democraţiei iar Statele Unite ca pe un prieten etern şi dezinteresat al lumii libere.

Un editorialist care semnează în cotidianul Le Figaro îi recunoaşte lui Donald Trump meritul de a înfrunta “gigantul chinz”, după ce timp de cîteva decenii occidentalii au dat dovadă de o mare naivitate faţă de China. De fapt, scrie Le Figaro, China a fost integrată în comerţul mondial dar nu i-a respectat codurile: “nici normele sociale şi cele legate de mediul înconjurător, nici regulile elemnetare de concurenţă, nici dreptul de proprietate”.

Adoptînd o politică protecţionistă faţă de China, Donald Trump riscă să provoace însă unele grave dezordini într-o lume unde economia a devenit interdependentă, mai arată Le Figaro. Ceea ce ne face să credem că deocamdată nu se ştie care este soluţia ideală. Trebuie frînat gigantul chinez cu riscul de a dezorganiza economia mondială sau trebuie acceptat ca un actor major, poate cel mai important, al economiei mondiale, cu riscul ca o hegemonie chineză să se instaureze pe pămînt?   

Courrier international reia un articol apărut Financial Times unde un specialist în economie consideră că Uniunea Sovietică, la vremea ei, a reprezentat un pericol infinit mai mare pentru democraţia liberală decît reprezintă astăzi China. Pentru numeroşi responsabili politici Europeni mare pericol nu reprezintă China ci apariţia unei eventuale noi “cortine de fier tehnologice”.

O împărţire “numerică a lumii” ar putea deveni coşmarul secolului al XXI-lea. Economistul Martin Wolf, autorul articolului din Financial Times, scrie: “În nici un caz nu trebuie să acceptăm tot ce face China. Dimpotrivă, cea mai bună metodă pentru Occident de a trata cu China este de a insista în privinţa unor valori intangibile legate de libertate, democraţie, multilateralism şi de cooperare mondială”.

Aceste valori, mai spune Martin Wolf, îi fascinează de fapt şi pe foate mulţi chinezi. Chinezii reprezintă o treime dintre studenţii străini în domenii precum ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica. Sigur că, într-un fel, aceşti studenţi duc cu ei în China, după terminarea studiilor, secrete de producţie occidentale. Dar poate că majoritatea se întorc şi impregnaţi de valorile enumerate mai sus, în special libertate şi democraţie.

Dacă aceşti doi giganţi intră efectiv în conflict, s-ar putea ca deznodămîntul să fie dramatic pentru amîndoi, şi implicit pentru întreaga lume. Este ceea ce crede un specialist de la Honk Kong, citat de Courrier International: “nu va exista învingător într-un eventual război economic între Statele Unite şi China”.