Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tratatul de liber schimb Uniunea Europeană - Mercosur criticat de agricultorii europeni

mercosur.jpg

Proteste ale agricultorilor, la Bruxelles, în ianuarie 2018, împotriva tratatului de liber schimb UE - MERCOSUR
Proteste ale agricultorilor, la Bruxelles, în ianuarie 2018, împotriva tratatului de liber schimb UE - MERCOSUR
Image source: 
REUTERS/Francois Lenoir

Numeroase critici sunt exprimate în Europa din partea agricultorilor după ce vineri 29 iunie a fost semnat un acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi ţările din grupul Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay). Agricultorii europeni se tem de concurenţa deloială care ar putea veni din partea acestori ţări ale Americii latine.

Acordul a fost salutat de responsabilii politici europeni ca fiind unul "istoric". Negocierea sa a durat două decenii. Numeroase bariere vamale sunt înlăturate între Uniunea Europeană şi cele patru ţări latino-americane, dintre care două, Brazilia şi Argentina, sunt veritabile subcontinente. In materie de industrie, agricultură, servicii, cultură schimburile se vor intensifica.

În total, 770 de milioane de consumatori vor beneficia de această "nouă dinamică" anti-protecţionistă, într-un moment cînd America lui Donald Trump se află într-o logică inversă. Nu întîmplător liderii Uniunii Europene şi cei ai ţărilor din Mercosur au vrut să marcheze "momentul istoric" printr-o fotografie istorică, făcută împreună, vinerea trecută, cînd se aflau la reuniunea G20 de la Osaka, din Japonia, ca şi cum ar fi vrut să-i transmită un mesaj comun lui Donald Trump.

Primul sindicat agricol francez consideră însă acest tratat ca fiind "inacceptabil" întrucît Europa riscă acum să fie invadată de produse care nu corespund normelor europene. Cei 85 000 de crescători de animale din Franţa sunt neliniştiţi mai ales de faptul că în virtutea tratatului cele patru ţări latino-americane vor putea exporta anual în Europa 99 000 de tone de carne de vită fără taxe vamale. În plus, Europa va fi expusă prin acest tratat organismelor modificate genetic, întrucît ţările din Mercosur nu au exigenţele Europei.

Ecologiştii sunt indignaţi şi din cauza impactului pe care acest tratat îl va avea asupra mediului înconjurător: mai mult transport, mai mult bioxid de carbon emis în atmosferă, o incitare la supra-producţie în numele profitului şi deci epuizarea resurselor planetare.

Tratatul negociat de Comisia Europeană urmează să fie însă aprobat de cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene şi de Parlamentul european, şi s-ar putea ca aceste etape să nu fie tocmai uşoare.