Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump: diplomaţia ca spectacol în contextul campaniei pentru realegerea sa la Casa Albă

trump.jpg

Donald Trump şi Kim Jong-un în zona demilitarizată a celor două Corei.
Donald Trump şi Kim Jong-un în zona demilitarizată a celor două Corei.
Sursa imaginii: 
Brendan Smialowski, AFP

Răsunetul mediatic al noii întîlniri dintre Donald Trump şi Kim Jong-un este decriptat de unii editorialişti în contextul campaniei lansată de locatarul Casei Albe în vederea cîştigării unui nou mandat. Obsedat de realegerea sa, preşedintele Donald Trump ar fi adoptat pe plan diplomatic o strategie a "loviturilor mediatice".

Nu ştim dacă pacea planetară va avea de cîştigat după iniţiativa spontană a lui Donald Trump de a-l întîlni pe Kim Jong-un în zona demilitarizată a celor două Corei. Dar capitalul mediatic al preşedintelui american în vederea realegerii sale a avut în mod sigur de cîştigat.

"Diplomaţia lui Trump poate fi rezumată în două cuvinte: obiectiv realegea." Analiza îi aparţine unui expert francez în geopolitică, Renaud Girard. El mai aminteşte, în cotidianul Le Figaro, că Donald Trump este adeptul unei diplomaţii non-conformise, iar pînă acum nu s-a îndepărtat de linia sa. Multilateralismul a fost aruncat la coşul de gunoi al istoriei. Trump serveşte interesele electoratului său şi ale evangheliştilor americani care îl sprijină, decretează sancţiuni fără să ezite (inclusiv împotriva aliaţilor săi tradiţionali)... Noul slogan de campanie al lui Trump este „keep America great”. E ca şi cum Trump ar spune „i-am redat Americii grandoarea în cursul primului meu mandat şi o voi menţine în cursul celui de-al doilea”.

In mod paradoxal, Trump, care s-a vrut un candidat anti-sistem, se află acum în fruntea „sistemului” dar vrea să cîştige sufragiile pentru încă patru ani la Casa Albă tot cu un discurs anti-sistem. Marea sa ambiţie, scrie Renaud Girard, este aceea de a fi reales pentru a demonstra că primul său mandat nu a fost un accident al democraţiei americane. Iar realegerea sa pare chiar inevitabilă, dat fiind că economia americană este în plină formă.

Doar nişte greşeli grave pe plan diplomatic ar putea să afecteze realegerea lui Trump, de exemplu declanşarea unui război dezastruos cu Iranul. Pentru moment însă Donald Trump se arată prudent. Pe adversarii săi întîi îi ameninţă copios apoi se duce să le strîngă mînă. Rămîne de văzut dacă va aplica aceeaşi metodă şi cu preşedintele iranian după ce a rodat-o cu cel nord-coreean.