Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Procreaţia medicală asistată pentru toţi" – subiect "fierbine" în lunile viitoare în Franţa

gay.jpg

Gay Pride 2019 în Franţa
Gay Pride 2019 în Franţa
Image source: 
Rosie Collyer/RFI

În ciuda caniculei, zeci de mii de persoane au participat, sîmbătă 29 iunie, în Franţa şi la Paris, la tradiţionalul "marş al mîndriei homosexualilor". Anul acesta mobilizarea a fost pusă sub semnul unei revendicări speciale: procreaţia medicală asistată pentru toţi. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie prezentat Parlamentului în luna iulie.

Mobilizarea de anul acesta al comunităţii lesbiene, gay, bisexuali, transgen şi intersexuali (pe scurt LGBTI) a avut o simbolistică sporită întrucît în luna iunie s-au împlinit 50 de ani de la prima manifestare de acest gen. În Franţa participanţii i-au amintit preşedintelui Emmanuel Macron că aşteaptă de la el concretizarea unei promisiuni, şi anume aceea ca procreaţia asistată medical, acceptată pentru cuplurile heterosexuale nefertile, să fie extinsă şi în favoarea cuplurilor de homosexuali şi de lesbiene, precum şi pentru femeile singure. Proiectul de lege urmază să fie prezentat în iulie în faţa Parlamentului şi analizat apoi la toamnă. El s-ar putea să suscite noi dezbateri aprinse şi diviziuni în Franţa, cum a fost cazul cu adoptarea mariajului pentru toţi.

Filozoful Sylviane Agacinski a publicat în acest context o carte care deja suscită polemici. Apărută la editura Gallimard, lucrarea se intitulează "Omul descărnat" şi lansează avertismente serioase în legătură cu apariţia unei adevărate industrii de produs copii în laborator. "O anumită ideolgie progresistă este oarbă în faţa exigenţelor etice, juridice şi politice care formează soclul civilizaţiei noastre de la grecii antici încoace" declară Sylviane Agacinski într-un interviu. Ea denunţă de fapt "orbirea" celor vor să fabrice, datorită tehnologiilor tot mai sofisticate, nu doar copii fără "părinţi naturali", dar şi fiinţe umane tot mai performante, transumane.

Criticată sever de comunităţile LGBTI, Sylviane Agacinski mai denunţă şi un fel de cenzură instalată în dezbaterea publică din Franţa: oricine îndrăzneşte să spună că fabricarea de fiinţe vii în eprubete riscă să nu fie compatibilă cu unele reguli etice elementare este imediat taxat de retrograd, reacţionar sau homofob. Există pericolul ca umanitatea să cadă într-un relativism total, mai explică fiolozoful francez, dar explicaţia sa răsună că o predică în deşert.   

 

 

 

 
Tags: