Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni între Paris, Berlin şi Roma pe tema migranţilor

rackete.jpg

Carola Rackete, càpitana vasului Sea Watch, a fost arestatà în 29 iunie 2019 dupà ce a acostat la Lampedusa
Carola Rackete, càpitana vasului Sea Watch, a fost arestatà în 29 iunie 2019 dupà ce a acostat la Lampedusa
Image source: 
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Două zile după ce a fost arestată, Carola Rackete, căpitana vasului umanitar al ONG-ului german Sea Watch, a fost prezentată luni după-amizaă unui judecător din Agrigente, Sicilia. Acesta are două zile la dispoziţie pentru a se pronunţa în favoarea unei eventuale eliberări a tinerei femei. Rackete este acuzată că a acostat cu forţa vasul la bordul căruia se aflau 40 de migranţi. In cazul în care este lăsată liberă, ea ar putea fi repede expulzată spre Germania.  Soarta căpitanei a provocat tensiuni între Paris şi Berlin, de o parte, şi Roma de cealaltă.

La sosirea în faţa tribunalului sicilian, Carola Rackete a fost aplaudată de zeci de partizani. Considerată de unii drept eroină a luptei anti-populiste, căpitana vasului Sea Watch a fost descrisă drept „pirată” de Matteo Salvini. Ministrul italian de interne şi vice-premier al guvernului de la Roma a mai acuzat-o că face „trafic cu fiinţe umane” şi că s-a dedat la un „act de război”.

Reamintim că Sea Watch navighează în Mediterană sub pavilion olandez. ONG-ul caută să-i scape de la înec pe migranţii care încearcă să traverseze Mediterana din nordul Africii spre sudul Europei. Timp de două săptămâni, vasul cu 40 de migranţi la bord salvaţi în nordul Libiei a fost blocat de autorităţile italiene în apele internaţionale. Zilele trecute, Carola Rackete a decis să spargă blocada pentru a acosta în portul Lampedusa.

Pentru aceste fapte, căpitana germană riscă până la 10 ani închisoare fiind acuzată de „rezistenţă în faţa unei nave de război” şi că a pus în pericol viaţa a 4 poliţişti de la bordul unei vedete care a fost atinsă de Sea Watch în momentul forţării blocadei. De asemenea, Rackete este acuzată ajutor în favoarea imigraţiei clandestine şi de complicitate cu călăuzele care-i ajută pe migranţi să treacă Mediterana. In fine, vasul ONG-ului a fost reţinut de autorităţile italiene iar pentru deblocarea sa, Sea Watch ar pute aplăti o amendă de 50.000 de euro.

Cum era previzibil, Berlinul a cerut eliberarea căpitanei vasului. „Ne opunem criminalizării salvărilor efectuate în largul mării” a declarat ministrul german de externe. Heiko Maas a mai estimat că „avem nevoie urgent de o soluţie europeană care să corespundă valorilor noastre. Târguielile cu privire la repartizarea refugiaţilor sunt nedemne şi trebuie să înceteze” a mai spus şeful diplomaţiei germane. Cancelara Angela Merkel i-a cerut şi ea informaţii lui Giuseppe Conti despre Carola Rackete. Seful guvernului italian s-a mărginit să spună că în ţara sa „puterile executive şi judiciare sunt separate.” La Paris, Christophe Castaner, ministrul francez de Interne, a estimat că „politica italiană de închidere a porturilor este contrară dreptului maritim.” Purtătoarea de cuvânt a guvernului francez a vorbit ea despre o strategie de isterizare adoptată pe anumite teme de guvernul italian.

Dacă în Italia criticile guvernanţilor la adresa căpitanei germane sunt dure, a apărut în peninsulă dar şi în restul Europei o vastă mişcare de solidaritate şi sprijin în favoarea lui Carola Rackete. Astfel, s-au strâns déjà peste 1,2 milioane de euros, bani ce ar urma să folosească la plata avocaţilor lui Carola Rackete dar şi la continuarea operaţiunilor lui Sea Watch.

In fine, soarta celor 40 de migranţi a fost şi ea reglată după multiple negocieri. Ca de obicei, ei vor fi repartizaţi în diferite state europene care au acceptat acest lucru: 10 vor veni în Franţa, restul în Germania, Portugalia, Luxembourg şi Finlanda.

Tensiuni între Paris, Berlin şi Roma pe tema migranţilor