Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care este misiunea primului Parchet naţional antiterorist din Franţa?

ricard.jpg

Jean-François Ricard, primul patron al parchetului national antiterorist din Franta
Jean-François Ricard, primul patron al parchetului national antiterorist din Franta
Image source: 
AFP/Joël Saget

Primul Parchet naţional antiterorist a intrat luni în funcţiune în Franţa. Primul procuror în fruntea acestei jurisdicţii specializate este Jean-François Ricard. Care va fi principala lui misiune?

Jean-François Ricard, 62 de ani, aprobat de Consiliul superior al magistraturii, va avea 26 de magistraţi în subordinea sa. Parchetul naţional antiterorist va fi exclusiv dedicat afacerilor de terorism şi crime contra umanităţii. Ricard a fost în trecut judecător de instrucţie la serviciul antiterorist, specializat în afacerile corsicane şi basce, apoi islamiste între 1995 şi 2005.

Prima sa misiune este uriaşă, într-un context de risc terorist maxim şi permanent. Organizarea unor procese la care vor fi judecaţi circa 500 de suspecţi. Mulţi dintre ei însă vor fi absenţi sau doar actori de mâna a doua. „Există un decalaj între miza mediatică şi simbolică şi realitatea acestor procese dificile şi ingrate la care, în ciuda numărului de victime, totul se învârte numai în jurul unor acuzaţi adesea absenţi sau dacă nu, din păcate, neimportanţi” regretă Jean-François Ricard într-un interviu acordat ziarului Le Figaro.

O altă misiune a noului şef al Parchetului naţional antiterorist va fi aceea de a găsi interlocutori în sânul parchetelor din provincie confruntate cu radicalizarea islamistă. „Numai aşa vom obţine informaţii pertinente pentru a face faţă unui terorism rapid şi mutant” mai zice Ricard.

Care este misiunea primului Parchet naţional antiterorist din Franţa?