Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brânză, whisky, măsline ... ce produse europene sunt ameninţate de noile taxe americane

fromages.jpg

Pe lista produselor europene amenintate de Donald Trump figureazà guda, edamul si parmezanul
Pe lista produselor europene amenintate de Donald Trump figureazà guda, edamul si parmezanul
Image source: 
AFP/Miguel Medina

SUA, prin vocea departamentului american al comerţului, au publicat în noaptea de luni spre marţi o listă cu produse europene susceptibile să fie supuse unor noi taxe vamale. Ameninţarea americană se vrea o măsură de retorsiune faţă de subvenţiile acordate de europeni construtorului de avioane Airbus, subvenţii considerate drept abuzive de Washington. Totodată, americanii ridică acum tonul la europeni după ce au decis zilele trecute să calmeze tensiunile cu chinezii.

„Donald Trump îşi schimbă ţinta dar nu şi metoda ofensivă”. O scrie ziarul Le Figaro comentând recentul anunţ făcut de USTR – Departamentul american al comerţului – referitor la noua listă de produse susceptibile să fie supuse unor taxe vamale suplimentare. E vorba de circa 90 de produse cu o valoare comercială de vreo 4 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro). Aceste noi produse ameninţate cu taxe vamale mai mari se adaugă unei prime liste publicate de Departamentul american al comerţului în luna aprilie şi care se referea la o valoare totală de 21 de miliarde de dolari.

Pe noua listă figurează un spectru mare de produse: carne de porc congelată, brânzeturile olandeze edam şi guda, cea franceză roquefort şi cele italieneşti „cu lapte proaspăt de vacă”. Nu lipsesc de sub ameninţarea americană nici măslinele, cireşele, perele şi whisky-urile irlandeze. La fel, riscă să fie taxate numeroase produse agricole europene dar şi materii prime sau produse chimice precum cuprul, amoniacul şi nitratul de sodiu.

Contramăsurile se vor ca un răspuns la subvenţiile pe care cei 28 din UE le acordă „marilor avioane civile”. Fără a fi clar citat, se subînţelege că e vorba de firma europeană constructoare de avioane Airbus. In fapt, disputa euro-americană legată de acest dosar aeronautic este foarte veche, are aproape 15 ani, şi trebuie reglată de OMC – Organizaţia mondială a comerţului. E vorba de cel mai lung dar şi cel mai delicat conflict comercial tratat vreodată de instituţie.

SUA: război comercial cu UE şi acalmie în cel cu China?

Americanii le reproşează europenilor că acordă subvenţii publice lui Airbus făcând astfel concurenţă neloaială lui Boieng. Uniunea europeană denunţă de partea ei „ajutoarele ilegale” acordate de statul federal american firmei din Seattle. Confruntate cu aceste dezacorduri prelungite, ambele părţi supralicitează, noua listă de produse ameninţate de Washington nefiind decât cea mai recentă zvâcnire. Europenii au ripostat şi ei recent, Comisia de la Bruxelles publicând o listă de produse americane care ar putea fi supuse unor taxe suplimentare. E vorba de produse în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care cuprind de la jocurile video şi până la ketchup, trecând prin ţigări şi elicoptere. Reamintim în acest context că relaţiile comerciale dintre SUA şi UE sunt tensionate de mai multe luni, cele două părţi nereuşind să ajungă la un acord comercial echitabil. In iunie, Trump atacase chiar direct importurile de vinuri franceze estimând că „Franţa taxează prea mult vinul american iar noi taxăm prea puţin vinul francez. Nu este just” a conchis şeful Casei albe promiţând că „va face ceva ca să reecjilibreze lucrurile”.

In fine, e interesant de notat că tensiunile comerciale de o parte şi de alta a Atlanticului se reiau la nici două zile după ce Washington şi Beijing au decis să ajungă la un soi de armistiţiu în marginea summitului G20 de la Osaka. Luni, Donald Trump a preciza că este încrezător în privinţa găsirii unui acord comercial cu China, preşedintele american salutând şi „excelenta întâlnire pe care a avut-o cu omologul său chinez Xi Jinping”.

 
Brânză, whisky, măsline ... ce produse europene sunt ameninţate de noile taxe americane