Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul UE – Mercosur criticat de ambele părţi ale oceanului

mercosurue_m.jpg

Protest al agricultorilor francezi împotriva acordului UE - Mercosur
Protest al agricultorilor francezi împotriva acordului UE - Mercosur
Image source: 
Stéphane Mahé, Reuters

Franţa nu este pentru moment gata să ratifice acordul de liber schimb negociat între Uniunea Europeană şi cele patru ţări latino-americane din grupul Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay). Declaraţia îi parţine purtătorului de cuvînt al guvernului de la Paris, făcută într-un moment cînd acordul acumulează critici de o parte şi de alta a Atlanticului.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei europene, a calificat acest acord drept “istoric”. În contextul summit-ului G20 de la Osaka, de săptămîna trecută, liderii europeni s-au fotografiat zîmbitori cu cei din ţările grupului Mercosur. Dar aceste momente de euforie sunt contrazise acum de experţii care studiază conţinutul acordului, de unii oameni politici precum şi de ecologişti. În Europa agricultorii se consideră principalele victime ale acordului întrucît Uniunea Europeană îşi deschide piaţa pentru produsele agricole din America latină.

Dar are oare, nevoie, Europa, să importe anual 99 000 de tone de carne de vită din America latină?

În Argentina şi Brazilia sunt neliniştiţi muncitorii din domeniul siderurgiei şi ai industriei grele. Acordul va permite oţelului şi utilajelor europene să pătrundă pe piaţa latino-americană cu preţuri mici. Ceea ce ar putea duce la totala dispariţie a siderurgie şi a industriei grele în ţările grupului Mercosur, şi deci la sporirea şomajului.

“O oroare ecologică” dublată de una economică: aşa este calificat acordul de un deputat francez. Într-un moment cînd preşedintele Emmanuel Macron pledează pentru lupta împotriva fenomenului de seră, va permite el ca zeci şi zeci de vase şi de avioane să transporte din America latină în Europa nişte produse alimentare de care nu are nevoie, doar pentru ca unele companii să se îmbogăţească? Nu avem de-a face aici cu o atitudine contradictorie a preşedintelui?

Pentru moment însă acordul nu va intra în vigoare, el urmează să fie examinat şi de experţi independenţi, iar apoi aprobat de toate parlamentele ţărilor membre ale Uniunii Europene precum şi de Parlamentul european. Carnea de vită argentiniană nu este încă pe drum, gata să traverseze oceanul pentru a ateriza în farfuriile europenilor.