Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bătaia la fund, definitiv interzisă în Franţa

fessee.jpg

Image source: 
rfi.fr

Parlamentul de la Paris a adoptat marţi, printr-un vot în Senatul francez, o propunere de lege déjà votată de deputaţi care vizează interzicerea „violenţelor educative ordinare”. Concret, se va înscrie în codul civil că „autoritatea parentală se exersează fără violenţe fizice sau psihologice”.

Potrivit Fundaţiei pentru copii, 85% dintre părinţii francezi au recurs la violenţe zise „educative” adică, mai trivial spus, bătăi la fundul copiilor. Mai bine de jumătate dintre părinţi şi-ar fi bătut copii înainte ca aceştia să fii împlinit doi ani. Un obicei moştenit din secolul 19, mai exact din codul civil din 1804, care admitea un „drept de a-l corecta fizic” pe copil şi care şi azi mai este invocat în jurisprudenţă.

Textul de lege conţine doar trei articole dar el este considerat drept „istoric” de cei care militează contra violenţelor zise „educative” întrucât dovedeşte că „şi copii au drepturi şi nu doar mini-drepturi”. Primul articol, care precizează că „autoritatea parentală se exersează fără violenţe fizice sau psihologice”, va fi citit la primărie cuplurilor care se căsătoresc. In afară de bătaia la fund se interzic şi ciupiturile, palmele, muşcăturile, ţipetele sau înjurăturile. De asemenea se interzice să sperii un copil, să-l ameninţi sau să laşi singur un bebeluş să plângă.

In timp ce stânga şi centriştii dar şi o mare parte a dreptei au salutat acest progres în educaţia copiilor, extrema dreaptă dar şi unii dintre conservatorii francezi au estimat că este vorba de „un amestec intolerabil în viaţa privată a familiilor”.

O măsură similară fusese déjà adoptată de parlamentarii francezi dar ea a fost apoi cenzurată în ianuarie 2017 pe motiv că nu avea nicio legătură cu legea în care fusese înscrisă. „Am pierdut prea mult timp, în fine ajungem la capăt şi e bine aşa” au salutat aleşii centrişti care reveniseră din nou cu o propunere de lege în acest sens.

Noul text nu prevede nicio sancţiune penală suplimentară întrucât maltratarea copiilor este déjà pedepsită prin legea franceză cu până la 20 de ani închisoare.

Interdicţia bătăii la fund va permite, în fine, Parisului să se conformeze tratatelor internaţionale. Franţa, ţară ce a fost déjà admonestată de mai multe ori în acest dosar de instanţele internaţionale, devine al 56-lea stat din lume care interzice complet pedepsele corporale. Suedia legiferase déjà problema din 1979.

Bătaia la fund, definitiv interzisă în Franţa