Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Hulot: “liberul schimb se află la originea tuturor problematicilor ecologice”

brazil-deforestation_0.jpg

Brazilia, zona Amazonului desfigurată de despăduriri
Brazilia, zona Amazonului desfigurată de despăduriri
Sursa imaginii: 
REUTERS/Bruno Kelly

In Franţa, guvernul se declară favorabil ratificării acordului de liber schimb negociat de Uniunea Europeană cu Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay. Aprobat în consiliu de miniştri, ratificarea ar urma să devină efectivă pe data de 17 iulie în Parlament. Ecologiştii însă se mobilizează împtriva acestui acord precum şi împotriva acordului economic şi comercial global semnat de Uniunea Europeană cu Canada.

Tratatul cu cele patru ţări latino americane care formează grupul Mercosur a fost aprobat în 2017 de Parlamentul european, iar acum mai trebuie aprobat de 38 de adunări naţionale şi regionale din Europa. În Franţa, fostul ministru al ecologiei, Nicolas Hulot, a criticat vehement în ultimele zile acest tratat de liber schimb, el fiind în general contra acestui tip de tratat.

Într-un interviu acordat recent cotidianului Le Monde, liderul ecologist critică “incoerenţa” executivului francez, care pe de o parte vrea să dea un exemplu în materie de comportament ecologic, dar pe de altă parte închide ochii la practici dezastruoase pentru mediul înconjurător. Comunitatea internaţională îl lasă pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro să distrugă pădurea amazoniană, scrie Nicolas Hulot.

Prin exploatările forestiere şi miniere aprobate în regiunea amazoniană preşedintele brazilian distruge total comunităţile de indigeni din respectiva zonă, de fapt se încheie un genocid început cu multă vreme în urmă împotriva acestora. Tonul lui Nicolas Hulot este extrem de indignat în interviul său. Citez: “Diplomaţia noastră ar trebui să fie prioritar ecologică şi o diplomaţie a drepturilor omului, şi doar în plan secund o diplomaţie economică. Liberul schimb se află la originea tuturor problematicilor ecologice. A amplifica liberul schimb înseamnă să agravăm situaţia.”

Intr-un articol publicat în revista L’Express editorialistul Jacques Attali avertizează că omenirea se îndreaptă spre o catastrogă ecologică şi socială dacă nu adoptă imediat un plan de acţiune deja cunoscut. Stim ce ar trebui făcut dar nu o facem, iată strigătul de alarmă al celui care a creat şi o fundaţie, Positive Planet. Din punctul său de vedere, reuniunile internaţionale bat pasul pe loc.

Cea mai recentă reuniune, cea a grupului G20 de la Osaka, nu se distinge de celelalte, s-a mulţimit doar cu puţin, un comunicat vag ca să nu se spună că întîlnirea a fost total inutilă. Atenţie, mai scrie Attali, şi alte reuniuni sunt fixate în perioada imediat următoare, cum ar fi cea a grupului G7 de la Biarritz, la sfîrşitul lunii august. Mai urmează conferinţa Naţiunilor Unite din septembrie de la New York, apoi o nouă reuniunea internaţională asupra climatului în noiembrie în Chile.

Toate aceste întîlniri nu vor servi la nimic dacă nu se pun în practică imediat măsuri de limitare a poluării şi a practiticilor industriale poluante, şi aceasta pentru o durată îndelungată, de cîteva decenii, conchide Jacques Attali.