Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul de la Avignon: o ediţie 2019 pusă sub semnul Europei

festival-avignon-2019-peinture-de-miryam-haddad.jpg

Image source: 
Festival Avignon

Între 4 şi 23 iulie se desfăşoară cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de teatru de la Avignon, cea mai mare manifestare de acest gen din lume alturi de festivalul de la Edinburgh. Europa, dileme şi problemele ei se regăsesc în programările de anul acesta al ediţiei IN (oficiale) a festivalului.

43 de spectacole în total dintre care 33 sunt creaţii pregătite special pentru a avea premiera la Avignon şi pentru a merge apoi în turneu. 280 de reprezentanţii vor avea loc pe durata celor aproape trei săptămîni de festival în secţiunea IN. De reţinut că în secţiunea OF sunt peste o mie cinci sute de spectacole, un nou record, iar unii critici nu ezită se vorbească despre o "inflaţie" nu întotdeauna fastă pentru arta scenei.

Directorul secţiunii oficiale, dramaturgul, regizorul şi actorul Olivier Py, declară în caietul program că teatrul este drumul cel mai scurt de la "estetică la etică şi invers".

El se doreşte în acelaşi timp inovator, chiar nonconformist în formă dar ancorat în probleme umanităţii prin conţinut. Actuala ediţie are deci un "fir roşu" definit prin "Odiseea" lui Homer, ceea ce însemnă de fapt o reflecţie pe tema exilului, a migraţiilor şi a întîlnirii cu "celălalt", acest străin de care uneori ne este teamă.

Numeroşi autori francezi figurează anul acesta în program, chiar mai mulţi decît de obicei. Spectacolul care deschide festivalul este creat după un text de Pascal Rambert şi se intitulează "Arhitectură". Este vorba, în această piesă, despre Europa, despre "arhitectura" fragilă a Europei, explică Olivier Py în interviurile sale. O altă piesă pe aceeaşi temă este semnată de Laurent Gaudé, deţinător al premiului Goncourt pentru roman. "Noi, Europa, banchet al popoarelor" se intitulează acest text. De reţinut, în secţiunea IN a festivalului, şi piesa Alexandrei Badea, "Points de non-retour (Quais de Seine)", al doilea segment dramatic dintr-o trilogie.

Mai semnalez la actuala ediţie o vedetă absentă, este vorba de regizorul rus Kirill Serebrenikov. El a creat un spectacol de la distanţă, mai precis de la Moscova unde autorităţile ruse l-au consemnat la domiciliu în contextul unei afaceri de deturnare de fonduri. Spectacol semnat de Kirill Srebrenikov la Avignon este intitulat Outside (Afară), titlu încărcat de simboluri…