Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul va produce din nou uraniu îmbogăţit la un nivel ridicat

teheran.jpg

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, în 2015 în sala de control a centralei nucleare de la Bouchehr
Presedintele Iranului, Hassan Rohani, în 2015 în sala de control a centralei nucleare de la Bouchehr
Sursa imaginii: 
MOHAMMAD BERNO / IRANIAN PRESIDENCY / AFP

Iranul măreşte presiunea asupra lumii. Ignorând avertismentele, atât ale duşmanilor cât şi ale aliaţilor săi, republica islamică, prin vocea preşedintelui Hassan Rohani, a anunţat că de duminică reîncepe să îmbogăţească uraniu la un nivel interzis de acordul internaţional referitor la programul său nuclear, acord semnat în 2015.

Anunţul făcut de liderul de la Teheran survine în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi SUA. „Iran, atenţie la ameninţările voastre. Intr-o bună zi se vor putea întoarce împotriva voastră de o manieră nemaivăzută până acum” a scris ameninţător Donald Trump pe Twitter, reţeaua de socializare preferată a liderului american. Parisul avertizase şi el Teheranul că „ţara nu are nimic de câştigat dacă iese din acordul nuclear”.

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, îi acuzase în prealabil pe americani dar şi pe europeni, ruşi şi chinezi că sunt responsabili de impasul actual în care se află acordul semnat la Viena în 2015. Un acord la care Iranul spune că ţine mai departe. Decizia de acum este însă luată în virtutea unui paragraf al acordului respectiv care spune că una din părţi poate să nu respecte temporar anumite angajamente dacă consideră că cealaltă parte nu ş-i le respectă pe ale ei.

Reamintim că prin acordul de la Viena, Iranul s-a angajat să nu-şi fabrice vreodată arme atomice şi să-şi limiteze programul nuclear. In schimbul acestor promisiuni – pe care le respectă, spun toţi observatorii – Iranului i se promisese ridicarea unei părţi a sancţiunilor care-i erau impuse. Acest pact internaţional a fost însă rupt în mai anul trecut când SUA au decis să se retragă de o manieră unilaterală din acordul de la Viena. La aceeaşi dată, Washington a început prin a impune noi sancţiuni punitive Iranului, ţară care nu se mai poate bucura de beneficiile economice scontate în urma semnării acordului din 2015.

Iranul lansează „planul de reducere a angajamentelor luate”

In 8 mai anul acesta, un an după retragerea americanilor, Teheranul, sătul de promisiunile nerespectate de celelalte părţi din acord – Germania, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie – a anunţat că nu va mai respecta nici plafonul maxim de apă grea pe care-l poate deţine nici pe cel privitor la uraniul slab îmbogăţit. In acelaşi timp, Teheranul dădea partenerilor săi un ultimatum de 60 de zile ca să-l ajute să ocolească sancţiunile americane.

Estimând că nu s-au înregistrat deloc progrese, Iranul a anunţat deci că de duminică îşi lansează „planul de reducere a angajamentelor luate”. Concret, de duminică încolo, Teheranul îşi va îmbogăţi uraniul mai mult decât cele 3,67 procente permise de acodul de la Viena. „Vom îmbogăţi cât vom dori şi cât vom avea nevoie” a precizat Rohani. Tot de duminică Iranul şi-ar putea relansa proiectul de reactor cu apă grea de la Arak, instalaţie ce-ar putea apoi produce plutoniu.

Repunerea în cauză a acordului din 2015 nu ar face decât să crească tensiunile, déjà mari, din Orientul mijlociu. Cele cu SUA au cunoscut un vârf în 20 iunie când iranienii doborâseră o dronă americană în zona strâmtorii Ormuz. Donald Trump a decis să stopeze o ripostă militară americană cu doar 10 minute înainte ca aceasta să aibă loc.

Cei care speră într-o reluare a dialogului iraniano-american pot fi dezamăgiţi. In ciuda situaţiei extreme, Teheranul a avertizat că „Iranul şi SUA nu vor putea dialoga decât după ce vor fi ridicate sancţiunile americane”.

 
Iranul va produce din nou uraniu îmbogăţit la un nivel ridicat