Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Interviu cu Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa: “francofonia înseamnă mai mult decît a vorbi franceza”

signal-2019-07-03-233141-2.jpg

Luca Niculescu în mijlocul ambasadorilor francofoni, Quai d’Orsay, le Salon des Beauvais, 3 iunie 2019
Luca Niculescu în mijlocul ambasadorilor francofoni, Quai d’Orsay, le Salon des Beauvais, 3 iunie 2019
Image source: 
Ambasada României Paris

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, a fost reales preşedinte al grupului Ambasadorilor francofoni din Franţa.

Adunarea generală a grupului a avut loc miercuri 3 iunie, ocazie cu care au fost primite noi ţări în acest club diplomatic francofon: Grecia, Cipru, Macedonia de Nord şi Malta.

Colegul nostru Matei Vişniec a stat de vorbă cu Luca Niculescu, şi ne face plăcere să precizăm că Luca Niculescu a  fost coleg cu noi la RFI înainte de a fi numit ambasador la Paris.

Prima întrebare s-a referit la misiunile acestui grup al Ambasadorilor francofoni din Franţa.

Luca Niculescu: În primul rând sunt foarte onorat pentru că am fost confirmat în această funcție. De fapt, eram președinte de câteva luni în urma unui incident de parcurs, care se mai întâmplă în viața diplomatică. Fosta președintă, ambasadoarea Haitiului a plecat pentru că i s-a încheiat misiunea. Atunci, fusesem desemnat președinte de consiliul de administrație.

Acum există această reconfirmare din partea adunării generale, ceea ce înseamnă câteva zeci de ambasadori. Încă o dată, este o onoare pentru mine faptul că am fost ales în această funcție. Grupul există de 5 ani. Ieri am sărbătorit și această aniversare. În el sunt câteva zeci de ambasadori care reprezintă țări ale francofoniei de pe toate continentele. Scopul acestui grup este promovarea valorilor francofoniei și a limbii franceze în Franța.

Sigur că ar putea părea ușor paradoxal de ce este nevoie de un grup care să promoveze fracofonia în Franța. Ei bine, este. Să vorbești limba franceză nu înseamnă neapărat că este singurul argument pentru care ești francofon. Francofonia înseamnă valori, diversitate și nu întotdeauna toate valorile și toată diversitatea francofoniei sunt cunoscute în Franța. Cu acest grupo, cu colegii ambasadori asta facem, promovăm francofonia și valorile ei în Franța, fie că este vorba despre Paris, fie în teritorii, în alte orașe.

M.V: Acest grup a creat și un premiu pentru francofonie, pentru contribuție francofonă. Nu e numai un premiu literal. Va fi decernat anul acesta. În felul acesta se reînnoiește o tradiție, Luca Niculescu.

L.N: O tradiție care a fost de fapt lansată imediat după al doilea război mondial. Este Premiul ambasadorilor, așa se numea. A existat din 1948 până în 2014. Primul laureat a fost Antoine de Saint-Exupery, postmortem. E un premiu luat de mulți autori importanți și care era decernat de un grup al ambasadorilor.

El s-a oprit dintr-un motiv sau altul în 2014. Înpreună cu colegii ambasadori francofocni am decis să îl repornim alături de o instituție prestigioasă, de Academia Franceză. Am avut multe discuții în acest sens cu secretarul perpetuu al Academiei Franceze, Helene Carrere d’Encausse. Prima ediție a noului premiu al Grupului ambasadorilor va avea loc în luna decembrie 2019.

Este un premiu care va recompensa o carte de diplomație internațională, de istorie, de politică și un juriu compus din ambasadori și din membri ai Academiei Franceze. Ne bucurăm că putem să oferim acest premiu. Va exista și un cec. Nu va fi numai o diplomă. Cred că va fi un lucru foarte bun pentru literatura de specialitate, pentru francofonie, pentru autorul și opera lui și pentru Grupul ambasadorilor francofoni.

Rep: Această realegere a dumneavoastră în funcția de președinte al Grupului ambasadorilor francofoni din Franța vine în urma mai multor evenimente, Sezonul cultural Franța – România, va avea loc curând și festivalul Europalia. În ce măsură această poziție vă ajută să promovați, Luca Niculescu, nu numai imaginea francofonă sau francofilă a României, ci imaginea României în general?

L.N: Cred că acesta este scopul principal al unui ambasador, să își promoveze țara în toate domeniile și pe cât mai multe căi. Evident că tot ceea ce spuneți dumneavoastră, domnule Vișniec, despre Sezon, despre președinția României la Consiliul Uniunii Europene, ne-a ajutat foarte mult în promovarea României. Să ne gândim că numai pentru Sezonul România – Franța, România, artiștii români, creatorii români, arta românească și nu numai, au avut parte de peste 600 de articole pozitive în presa franceză. Dumneavoastră ca ziarist, eu ca fost ziarist știm cât e de greu să ai parte de presă bună în general și poate într-o țară ca Franța în mod special. Această conjugare de evenimente și de momente, faptul că a existat președinția, faptul că a existat Sezonul, ne-au ajutat să vorbim mult despre România.

Au fost foarte multe manifestări. Aici în continuare mai este această expoziție foarte frumoasă de broderii bizantine la Luvru. Îi invit pe toți cei care trec prin Paris până pe 14 iulie să meargă să o vadă. E clar că Sezonul reprezintă un punct extrem de important în relația bilaterală. Faptul că s-au organizat atâtea și atâtea manifestări românești în Franța, câteva sute, într-o perioadă de câteva luni, probabil că este un moment unic în istoria bilaterală. Cu siguranță vor exista urmări. Cu siguranță vor exista continuări ale acestui proiect fabulos.