Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri legislative în Grecia – va fi ales viitorul şef al guvernului

premierul_grec_alexis_tsipras.jpg

Premierul grec, Alexis Tsipras.
Premierul grec, Alexis Tsipras.
Image source: 
REUTERS/Costas Baltas

Premierul grec apare plasat pe locul doi în sondaje în timp ce formaţiunea Noua Democraţie a lui Kyriakos Mitsotakis, conduce. De vină sunt cei patru ani extrem de dificili petrecuţi în fruntea guvernului şi promisiunile neonorate de către Tsipras. Premierul grec a convocat alegeri anticipate, pentru 7 iulie, după eşecul de la europarlamentare, când partidul său, Syriza, a pierdut în faţa conservatorilor din opoziţie.

La doar 40 de ani, Alexis Tsipras a devenit cel mai tânăr premier pe care Grecia l-a avut în 150 de ani şi singurul care a recunoscut că este ateu. Carismatic, el şi-a intrigat partenerii europeni în lupta împotriva austerităţii. În primele şase luni de mandat, Grecia era pe punctul de a ieşi din zona euro pe fondul dificultăţilor economice.

Alexis Tsipras este cel care a semnat un al treilea plan de ajutorare a ţării cu bani externi, plan susţinut cu o serie de măsuri de austeritate. Aceste măsuri sunt de vină pentru imaginea nu tocmai bună de care beneficiază după patru ani de mandat.

El spune însă că Grecia a înregistrat rezultate economice mult mai bune decât se preconiza iniţial: şomajul a scăzut şi a revenit, firav, creşterea economică.

A încercat să îi ajute pe cei mai defavorizaţi oferindu-le acces la un sistem gratuit de sănătate şi le-a oferit şi ajutoare pentru plata diverselor facturi. Dar pentru a finanţa toate acestea, guvernul său s-a spijinit pe clasa de mijloc şi a aplicat impozite ceva mai ridicate.

Apoi, a mai pierdut din voturi odată ce a semnat controversatul acord privind noul nume al Macedoniei de Nord. Pe plan internaţional, premierul grec şi omologul său macedonean au fost aplaudaţi şi chiar nominalizaţi pentru premiul Nobel pentru Pace pentru 2019.

Contracandidatul său, Kyriakos Mitsotakis este un reformator ce vrea să relanseze economia. Aflat în fruntea sondajelor, liderul formaţiunii Noua Democraţie, Kyriakos Mitsotakis are toate şansele să devină următorul premier al Greciei.  

La trei ani după ce a preluat conducerea partidului conservator, formaţiune ce a fost condusă şi de către tatăl său, fostul consultant pentru o companie din Londra, vrea să creeze locuri mai bune de muncă. Vrea să atragă investitori străini scăzând impozitele pe societăţi.

Între 2012 şi 2014, Mitsotakis a fost ministru pentru reforme administrative. Sub presiunea creanţierilor ţării, el a avut atunci misiunea de a concedia 15.000 de funcţionari. Aceste tăieri de personal au fost întrerupte de alegerile anticipate din 2015. Acum, el promite că reformele nu vor viza concedieri de funcţionari, pentru a recâştiga astfel o parte importantă din alegători.   

Într-o ţară în care nepotismul este o tradiţie, Kyriakos Mitsotakis a jurat că nu va numi membrii familiei sale în guvernul pe care ar urma să îl conducă. El este fiul unui fost prim-ministru iar sora sa a fost ministru de Externe şi primar al Atenei. Iar nepotul său numai ce a fost ales primar al capitalei.

Formaţiunea Noua Democraţie aparţine grupului PPE din Parlamentul European şi a contribuit cu 8 eurodeputaţi. Este un aliat al Angelei Merkel şi un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron.

Cät priveşte formaţiunea lui Tsipras, Syriza, partid ce a evoluat foarte mult de altfel în ultimii ani, va trebui să se redefinească din punct de vedere ideologic, cred specialiştii,  pentru a-şi găsi locul în stânga europeană.

Indiferent cine va câştiga duminică, un lucru este cert: viitorul guvern nu va avea deloc o sarcină prea uşoară în plan economic.

După anii de austeritate, Grecia începe să îşi revină.  Chiar dacă este vorba de o creştere nesemnificativă, populaţia este ceva mai relaxată pentru că nu mai trebuie să strângă cureaua, după zece ani în care i s-a tot impus acest lucru. Reformele angajate încep să îşi arate fructele. Mai sunt încă multe de făcut în privinţa reducerii fiscalităţii şi a cotizaţiilor sociale. Somajul este undeva la 18%, cel mai ridicat nivel din zona euro.