Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: Deutsche Bank închide 18.000 de posturi

prima_banca_germana_deutsche_bank_va_inchide_18.000_de_posturi_cel_mai_mare_plan_de_restructurare_din_istoria_sa.jpg

Prima banca germana, Deutsche Bank, va închide 18.000 de posturi, cel mai mare plan de restructurare din istoria sa.
Prima banca germana, Deutsche Bank, va închide 18.000 de posturi, cel mai mare plan de restructurare din istoria sa.
Sursa imaginii: 
AFP/Archives

Este cel mai mare plan de restructurare din istoria băncii aflate acum în plină criză. Planul ar urma să coste 7,4 miliarde de euro.

În realitate, Deutsche Bank nu şi-a revenit niciodată din criza financiară din 2008. De atunci, a fost lovită de tot felul de scandaluri financiare dar şi depăşită de concurenţa anglo-saxonă din domeniu. 

Dintr-o lovitură, numărul de posturi va scădea cu 18.000 până în 2022, pentru a se ajunge la 74.000 de angajaţi, a anunţat banca, la finele unei reuniuni a consiliului de administraţie.

Totodată, îşi va reduce din costuri, un minus de 6 miliarde de euro, pentru a-şi găsi rentabilitatea. Anul trecut, banca anunţa închiderea a 6.000 de posturi.

Analiştii se aşteaptă ca la finele anului, Deutsche Bank să încheie pe minus, după ce în 2018 a înregistrat un profit extrem de slab, după trei ani consecutivi încheiaţi cu un bilanţ negativ. 

Planul anunţat acum apare ca fiind ultima şansă pentru bancă, la două luni după eşecul negocierilor pentru o eventuală fuziune cu banca concurentă, numărul doi în Germania - Commerzbank, aflată de asemenea în dificultate. De altfel, întregul sector bancar german traversează o pasă dificilă, observă France Presse.  

În decembrie 2010, Deutsche Bank a fost condamnată la o amendă de peste 553 de milioane de dolari pentru că şi-a ajutat clienţii să fraudeze fiscul american. Este vorba de 6 miliarde de dolari, impozite neplătite de diverşi bogaţi contribuabili americani. Iar în mai 2017, Deutsche Bank era condamnată de Rezerva federală americană la o amendă de 41 de milioane de dolari pentru lacunele înregistrate în lupta împotriva spălării banilor.

În aprilie 2019, preşedintele american Donald Trump chema în justiţie Deutsche Bank, pentru a o împiedica să prezinte documente interne Congresului. Timp de 20 de ani, banca germană a fost principalul finanţator al imperiului Trump. O comisie a Camerei Reprezentantilor cerea documente despre împrumuturile şi afacerile familiei Trump, în cadrul unei investigaţii privitoare la posibilul amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016.

După un calcul făcut de Wall Street Journal, instituţia germană i-ar fi acordat de-a lungul anilor mai bine de 2,5 miliarde de dolari, în timp ce restul băncilor refuzau să facă afaceri cu un magnat ce a falimentat de mai multe ori.

În 2005, Deutsche Bank îi împrumuta 500 de milioane de dolari pentru construcţia unui zgârie-nori  la Chicago. A venit criza financiară din 2008 iar Donald Trump nu reuşea să îşi vândă apartamentele aflate în această nouă clădire. Wall Street Journal a calculat că actualul preşedinte american s-a regăsit astfel în incapacitatea de a rambursa 338 de milioane de dolari.

Între 2011 şi 2016, omul de afaceri a continuat să împrumute, de la aceeaşi bancă, mai bine de 1 miliard de dolari pentru a cumpăra o echipă de fotbal american, pentru a construi un hotel de lux la Washington şi…pentru a rambursa o parte din datoria către Deutsche Bank. Într-o anchetă apărută în martie 2018, New York Times dezvăluia că în birourile băncii, angajaţii au fost avertizaţi să nu mai pronunţe numele lui Trump, în comunicarea externă, pentru a nu atrage atenţia asupra lungii relaţii întreţinute cu miliardarul devenit preşedinte controversat.