Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legislative în Grecia: Alexis Tsipras îşi recunoaşte înfrângerea în faţa lui Mitsotakis

kyriakos_mitsotakis_de_la_formatiunea_noua_democratie_la_iesirea_din_biroul_de_vot_atena_7_iulie.jpg

Kyriakos Mitsotakis, de la formatiunea Noua Democratie, la iesirea din biroul de vot, Atena, 7 iulie.
Kyriakos Mitsotakis, de la formatiunea Noua Democratie, la iesirea din biroul de vot, Atena, 7 iulie.
Image source: 
Yiorgos Kontarinis/Eurokinissi via REUTERS

Potrivit primelor rezultate parţiale oficiale, Kyriakos Mitsotakis, 51 de ani, va fi noul prim-ministru. Formaţiunea sa, Noua Democraţie, a obţinut 39,8% din sufragii iar Syriza a lui Alexis Tsipras a adunat 31,4% din voturi.

«O nouă zi începe pentru Grecia», s-a lansat Kyriakos Mitsotakis, în seara victoriei sale. Candidatul partidului conservator Noua Democraţie a mulţumit electoratului cu mâinile în sus.

Calculul Ministerului de Interne îi oferă chiar majoritatea de fotolii în Parlament, 158 de deputaţi dintr-un total de 300.

Creditat cu 31,4 %, Syriza, partidul încă premierului Alexis Tsipras, va trece în opoziţie, după patru ani la putere.

Kyriakos Mitsotakis devine astfel primul şef de guvern după criza economică.

«De mâine începem munca» anunţa în faţa electoratului său, în piaţa din centrul capitalei.

Grecii sunt nerăbdători, după ani de zile în care li s-a tot cerut să strângă cureaua. Astfel că votul lor a fost unul prin care au dorit să sancţioneze politicile duse de Alexis Tsipras, care erau de fapt impuse de creanţierii ţării – UE şi Fondul Monetar Internaţional.

De altfel mandatul va fi predat chiar luni dimineaţă iar Kyriakos Mitsotakis va urma să prezinte viitorul guvern, care ar fi deja pregătit, potrivit anturajului său.

Cel mai aşteptat proiect de lege prevede o scădere a impozitelor şi taxelor cu până la 20 % de la 1 ianuarie 2020. Noul guvern vizează şi o reformă a educaţiei, care va permite deschiderea de universităţi private în ţară.

Pe scena europeană, Kyriakos Mitsotakis, membru al PPE, dreapta europeană, vrea să negocieze datoriile ţării cu UE, Banca Centrală Europeană şi FMI.