Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kyriakos Mitsotakis: Noul premier al Greciei

kyriakos_mitsotakis_4_iulie_2019_atena.jpg

Kyriakos Mitsotakis, 4 iulie 2019, Atena.
Kyriakos Mitsotakis, 4 iulie 2019, Atena.
Image source: 
Louisa Gouliamaki, AFP

Kyriakos Mitsotakis este noul premier al Greciei după ce partidul său, Noua Democraţie a câştigat alegerile anticipate de duminică. Seful conservatorilor, Kyriakos Mitsotakis a fost învestit în funcţie iar cel care a condus guvernul în ultimii patru ani, Alexis Tsipras a trecut în opoziţie.

Liderul conservator, Kyriakos Mitsotakis, în vârstă de 51 de ani, a obţinut la alegerile anticipate de duminică aproape 40% din voturi, cu partidul său, Noua Democraţie. Sunt primele alegeri legislative după ce Grecia a scăpat de la faliment, în 2015. Noua Democraţie dispune acum de 158 de fotolii, dintr-un total de 300.

"Poporul grec ne-a dat un mesaj pentru a schimba Grecia", a declarat  Kyriakos Mitsotakis imediat după ce a jurat pe Biblie, la palatul prezidenţial, în prezenţa preşedintelui Prokopis Pavlopoulos.

Noul premier susţine că este conştient de munca dură ce îl aşteaptă dar promite că va răspunde aşteptărilor celor care i-au acordat votul.

"Este o victorie pentru Europa şi nu doar pentru Grecia", s-a felicitat Mitsotakis. Perceput ca un reformator, apropiat de mediul de afaceri el a promis că va pune în aplicare reformele promise şi aşteptate de un deceniu de greci.

Preşedintele Vladimir Putin a salutat, printr-o scrisoare victoria lui Mitsotakis. Felicitări i-au transmis, pe final de mandat, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi liderul turc, Recep Tayyip Erdogan.

Kyriakos Mitsotakis a obţinut primul mandat de deputat la vârsta de 28 de ani.  Ulterior, a plecat să lucreze la Londra ca şi consultant şi a revenit pe scena politică din Grecia în 2012, în plină criză economică, politică şi bugetară. Era perioada în care grecii manifestau zilnic împotriva politicilor de austeritate dictate de Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional. Premierul de atunci, i-a încredinţat un portofoliu important: cel pentru reforme administrative, între 2012 şi 2014. Lucru deloc uşor, căci trebuia să elibereze din funcţie 15.000 de funcţionari.

În urmă cu trei ani, el prelua şefia formaţiunii Noua Democraţie. Acelaşi partid ce a fost condus şi de tatăl său.  De altfel, tatăl său a fost premier în anii ’90. Sora sa a fost ministru de Externe şi primar al Atenei iar nepotul lui Mitsotakis numai ce a fost ales primar al capitalei.

În ceea ce îl priveşte pe Alexis Tsipras, liderul partidului de stânga Syriza, acesta a obţinut 31,5% din voturi la alegerile de duminică.  El a promis că va rămâne activ în opoziţie, chiar dacă Syriza nu mai are în Parlament decât 86 din cele 144 de fotolii pe care le-a deţinut până duminică.

"O perioadă dureroasă se închide", afirma duminică seara noul premier.

Ïntrebarea care persistă acum în rândul populaţiei: va ajunge Kyriakos Mitsotakis să reformeze, aşa cum a promis în campanie? De altfel este unul dintre punctele nevralgice din campania sa: programul său de relansare economică.

Sotiris Dallis, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Atena spune că "de când Mitsotakis a preluat conducerea partidului Noua Democraţie a reuşit să diminueze diferenţele de opinie care existau în rândul conservatorilor, ceea ce este deja mare lucru".

Un apropiat al noului şef de guvern grec, citat de Le Figaro crede că avem de a face cu un premier “macronizat”: “precum preşedintele francez, Kyriakos Mitsotakis a obţinut voturi din partea unor oameni de stânga. Ori, niciodată Noua Democraţie nu ar fi putut obţine această victorie fără ajutorul electoratului de stânga ».  

Mai multe proiecte de legi au fost pregătite şi vor fi depuse pentru a fi analizate – printre ele fiind reforma codului penal.

Populaţia aşteaptă şi discutarea proiectului de lege prin care se vrea o scădere a taxelor cu până la 20%, de la 1 ianuarie 2020. O dezbatere aşteptată în special de clasa de mijloc, cea care l-a sancţionat pe Alexis Tsipras acuzându-l că a pus pe ea o presiune fiscală prea mare, în anii de criză.