Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filipine: Amnesty denunţă «războiul» dus de Rodrigo Duterte împotriva drogurilor

presedintele_rodrigo_duterte_8_august_2018_la_manila_cu_ocazia_celebrarii_politiei_filipineze.jpg

Presedintele Rodrigo Duterte, 8 august 2018, la Manila, cu ocazia celebrarii politiei filipineze.
Presedintele Rodrigo Duterte, 8 august 2018, la Manila, cu ocazia celebrarii politiei filipineze.
Sursa imaginii: 
TED ALJIBE / AFP

Amnesty International cere Naţiunilor Unite să ancheteze cazul a mii de filipinezi ucişi în numele războiului declarat drogurilor de către preşedintele Rodrigo Duterte. Organizaţia vorbeşte de abuzuri “sistematice” derulate fără ca nimeni să fie sancţionat. Represiunea traficanţilor de droguri este văzută ca un adevărat succes de numeroşi filipinezi. Pe plan internaţional însă, asasinatele nocturne comise de poliţişti ori de trăgători mascaţi sunt condamnate.

6600 este numărul oficial  al celor care au căzut victime în războiul contra drogurilor dus în Filipine în ultimii trei ani. Cifra reală ar putea fi însă de patru ori mai mare, potrivit Amnesty International şi a altor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Preşedintele Rodrigo Duterte nu ia în calcul să pună punct campaniei începute în 2016, atunci când a venit la putere. Recent, el afirma că următorii trei ani din mandatul său vor fi cei mai periculoşi pentru traficanţii şi consumatorii de droguri.

De altfel, preşedintele Duterte s-a făcut remarcat pentru ieşirile vulgare ori sexiste. El s-a comparat cu Hitler afirmând că acesta a masacrat trei milioane de evrei. În Filipine avem trei milioane de drogaţi şi sunt încântat să îi masacrez, spunea Rodrigo Duterte la început de mandat. El a dat asigurări că a omorât deja suspecţi, pentru a oferi un exemplu.

Este al doilea raport pe care Amnesty International îl întocmeşte pe acest subiect.

Una dintre autoarele raportului, Rachel Chhoa-Howard susţine că ţinta campaniei au devenit oamenii săraci: “Sunt vizaţi pentru că nu au mijloacele pentru a se apăra. Poliţia publică periodic statistici asupra numărului de oameni care au fost ucişi în cadrul acestor operaţiuni. Este o strategie prin care încearcă să dovedească faptul că acest pretins război împotriva drogurilor este un succes.”

Poliţia nu terorizează doar populaţia ci şi autorităţile locale ce sunt somate să furnizeze numele potenţialilor consumatori ori traficanţi de droguri. Un refuz ar echivala cu acuzaţia că autorităţile sunt implicate şi ele în traficul de droguri, explică autoarea raportului.

Amnesty vorbeşte despre execuţia a până la 23 000 de oameni.

Rachel Chhoa-Howard - cercetătoare la Amnesty International în Asia de Sud-Est: "Credem că aceste asasinate au loc în continuare. În afara celor recunoscute oficial de guvern, am vorbit încă din primul raport cum poliţia plăteşte anumiţi asasini şi chiar le dă instrucţiuni cum să acţioneze. Este foarte îngrijorător ceea ce se întâmplă iar nimeni nu este pedepsit. Poliţia sau oricine altcineva poate ucide fără nicio consecinţă".

ONG-ul cu sediul la Londra consideră că este imposibil de determinat numărul exact al celor ucişi şi acuză Manila că duce o  «politică de dezinformare deliberată».   

Nicholas Bequelin, directorul Amnesty pentru Asia de Est susţine că presa locală este dezinteresată de masacru, autorităţile nu le anchetează iar programele de îngrijire a toxicomanilor lipsesc cu desăvârşire.

Amnesty estimează că ar putea fi vorba de crime împotriva umanităţii.

ONG-ul cere ONU să deschidă o anchetă pentru a opri aceste asasinate şi pentru a-i aduce în justiţie pe cei vinovaţi. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va trebui să se pronunţe asupra unui text furnizat de Amnesty până pe 12 iulie.

Salvador Panelo, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rodrigo Duterte, a declarat că "poliţia acţionează în legitimă apărare”.