Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Statul depune plângere pentru furtul a şapte opere de artă din Palatul Elysée

una_dintre_incaperile_din_palatul_elysee_vizibile_cu_ocazia_zilei_patrimoniului_francez_paris_20_septembrie_2008.jpg

Una dintre încaperile din Palatul Elysée, vizibile cu ocazia Zilei Patrimoniului francez, Paris, 20 septembrie 2008.
Una dintre încaperile din Palatul Elysée, vizibile cu ocazia Zilei Patrimoniului francez, Paris, 20 septembrie 2008.
Image source: 
Pierre HOUNSFIELD/Gamma-Rapho via Getty Images

Statul francez depune plângere pentru furtul a şapte opere de artă din palatul prezidenţial din Paris, relatează Le Parisien. Este o boală veche ce tot loveşte saloanele prezidenţiale, ministerele, ambasadele ori prefecturile: 50.000 de obiecte de artă au dispărut de ceva ani încoace.

Plângerea a fost depusă în iunie de Centrul Naţional de arte plastice şi vizează şapte obiecte dispărute  din palatul Elysée ori anexele sale. Vorbim de unele dintre cele mai bine păzite spaţii din Franţa.

Pentru prima dată, în 1995 era tras un semnal de alarmă privind gestionarea acestui patrimoniu, într-un raport al Curţii de Conturi

De atunci însă, statul a creat organisme care se ocupă, oficial, cu inventarierea operelor de artă existente în aceste spaţii ce aparţin statului – administraţia prezidenţială, guvern, parlament, ministere, ambasade, prefecturi etc

Potrivit Ministerului Culturii, dintre cele aproximativ 470 000 de lucrări ce aparţin statului, 50 000 – tablouri, covoare, statuete ori piese de mobilier – lipsesc de ceva ani. Printre ele, o statuetă din bronz semnată de Paul Landowski – ea nu a mai fost văzută în Ministerul de Interne din 1959.

Rar, dar se întâmplă, astfel de obiecte se regăsesc la vânzare pe internet. Sunt reperate de poliţiştii de la Oficiul de luptă contra traficului de bunuri culturale – organism ce are în lucru, la ora actuală, 2.300 de plângeri. O infimă parte din ele au fost recuperate. Le Parisien vorbeşte despre un tablou furat din Ministerul de Justiţie ori veselă şi chiar dulapuri sustrase din alt minister, ce au fost găsite la vânzare pe internet.

Anul trecut, un subprefect din Normandie a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru furtul unei picturi estimate la 130 000 de euro.