Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avignon OFF: Teatrul Puck din Cluj-Napoca pe afiş cu două spectacole - interviu cu Emanuel Petran

lupul.jpg

Image source: 
RFI

Printre cele aproape 1600 de spectacole programate în secţiunea OFF a festivalului de la Avignon, două vin de la Teatrul de marionete Puck din Cluj Napoca. "Lupul migrant" se intitulează primul spectacol, regizat de Radu Dinulescu, pe un text de Patrice Seiler care semnează şi scenografia.

"Lupul migrant" este un spectacol conceput pentru "copii" avînd vîrste între 6 şi 96 de ani… Un spectacol tandru şi inteligent, amuzant şi feeric atît cît trebuie dar de fapt avînd funcţia de lansator de alertă. Pentru că personajul principal, lupul, este victima unei catastrofe… Pădurea sa natală a fost decimată încetul cu încetul, tăiată, transformată într-un deşert. Iată-l deci pe lupul nostru, devenit în viziunea lui Patrice Seiler un personaj pozitiv de care ţi se face evident milă, un refugiat climateric. Nu ştim dacă pădurea din care trebuie să fugă lupul este situată în România sau Brazilia. Dar mesajul piesei nu le scapă nici copiilor şi nici adulţilor…

Teatrul Puck şi regizorul Radu Dinulescu au avut ideea luminoasă de a se asocia cu un admirabil artist francez, Patrice Seiler, creator de benzi desenate, ilustrator de presă, un veritabil militant umanist prin ceea ce face. În Franţa el este o celebritate, cunoscut pentru o serie de albume avîndu-l ca personaj principal pe un anume Monsieur Nostoc. Patrice Seiler este creatorul unui micro-univers ludic, deseori recurge la deşeuri pentru a-şi construi personajele şi machetele, animă ateliere de creaţie cu copiii şi militează peantru forjarea unei conştiinţe cetăţeneşti chiar de la vîrsta de 6 ani, dacă se poate.

Lupul migrant este, într-un fel, un mesager. El le spune copiilor că vor avea o misiune mai tîrziu, aceea de a repara dezastrul produs pe planetă, de a replanta arborii decapitaţi de o monstruoasă maşină cu pumni de oţel… Regizorul Radu Dinulescu, cunoscut deja la Avignon unde aduce spectacole de mulţi ani, ştie să creeze admirabile fabule vizuale pentru copii şi adulţi, cu cîte un "etaj" special de semnificaţii şi emoţii pentru fiecare categorie.

"Lupul migrant", spectacol vorbit în franceză, este purtat cu brio spre public de doi actori-mînuitori de obiecte şi păpuşi, Ionuţ Constantinescu şi Adina Ungur. Ei ştiu să insufle vervă şi interactivitate în cele 50 de minute de frumuseţe, aventură, interogaţie şi lecţie de viaţă.    

Spectacolul "Le loup migrant" se joacă de pe data de 5 iulie, şi mai sunt reprezentaţii pînă pe 15 iulie la teatrul Atelier 44. Iar între 17 şi 28 iulie se va juca în acelaşi spaţiu "Strada îngerilor", scris şi regizat de Marin Decebal.

Directorul teatrului de marionete Puck din Cluj Napoca, actorul Emanuel Petran se află şi el la Avignon. Nu sunt multe companiile de teatru din România care fac efortul financiar de a veni la festivalul din Avignon, ca să nu mai spunem că există şi riscul competiţiei dată fiind multitudinea de spectacole. Dar teatrul Puck, precum Prîslea cel Voinic, s-a lansat fără frică pe apele competitive ale festivalului din Cetatea Papilor.

Cu ce gînduri, mai deschise sau mai "strategice", a fost organizată această experienţă culturală şi artistică a teatrului Puck, ne spune chiar Emanuel Petran în interviul de mai jos.