Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Proiectul de lege privind extrădările este "mort"

lidera_pro-beijing_carrie_lam_inainte_sa_se_exprime_in_fata_presei_pentru_a_anunta_moartea_proiectului_de_lege_privind_extradarile_9_iulie_2019.jpg

Lidera pro-Beijing, Carrie Lam înainte sa se exprime în fata presei pentru a anunta "moartea" proiectului de lege privind extradarile, 9 iulie 2019.
Lidera pro-Beijing, Carrie Lam înainte sa se exprime în fata presei pentru a anunta "moartea" proiectului de lege privind extradarile, 9 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Tyrone Siu

Proiectul de lege care urma să autorizeze extrădări către China este «mort» anunţă şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam.  Contestatarii promit noi manifestaţii cerând, în continuare, retragerea efectivă, a acestui proiect din Consiliul legislativ.

După săptămâni de ample manifestaţii împotriva unui proiect de lege ce ar fi permis extrădări către China continentală, şefa guvernului din Hong Kong a cedat. Ea a anunţat că proiectul este “mort” dar s-a ferit să pronunţe retragerea textului din parlament – aceasta fiind de altfel cererea principală a manifestanţilor.

Carrie Lam aproape că a lipsit din spaţiul public în ultima perioadă, de când au loc ample manifestaţii de stradă.

Carrie Lam a admis că toate tentativele guvernului său pentru ca acest proiect să treacă au fost soldate de un «eşec total». Corespondentul RFI la Hong Kong explică faptul că este modalitatea de a vorbt despre eşecul unei echipe mai degrabă decât unul personal.

Idee susţinută şi de Jean Pierre Cabestan - profesor la Universitatea din Hong Kong: "Carrie Lam a făcut destul de multe erori de la începutul crizei provocate de acest proiect de lege privitor la extrădările către China. Este dificl pentru ea să urce panta. Sondajele de opinie confirmă faptul că în prezent este foarte inpopulară şi că ar trebui să predea mandatul său. Problema este că Beijing în general ia deciziile extrem de lent şi cel mai probabil încă nu au găsit un succesor credibil astfel că între timp Carrie Lam este menţinută în post. Cred că proiectul este suspendat sine die, nu există nicio şansă ca el să fie prezentat parlamentului până la finele actualei legislaturi, în vara lui 2020. Proiectul odată declarat mort nu cred că există posibilitatea ca el chiar să mai fie supus votului. Afacerea încheiată aşadar nu mai rămâne decât să fie rezolvată şi problema dosarelor deschise manifestanţilor acuzaţi de violenţe. O escaladare politică de care se va ocupa Carrie Lam ori guvernul său." 

Sefa executivului a încercat să explice faptul că dacă proiectul ar fi fost retras, el ar fi putut să fie prezentat încă o dată în parlament peste trei luni. Dar, pentru a arăta determinarea guvernului, a decis să spună că “proiectul este mort”.

Carrie Lam a recunoscut în discursul său că societatea este măcinată de “probleme fundamentale profunde”.

Dar, aşa cum era de aşteptat, declaraţiile lui Carrie Lam nu au satisfăcut opozanţii textului. Contestatarii au anunţat noi manifestaţii.

Frontul civil pentru drepturile omului remarcă faptul că în limbajul juridic nu este nicăieri folosit cuvântul “mort” şi cere guvernului să urmeze litera legii.

Protestatarii cer acum şi demisia lui Carrie Lam, deschiderea unei anchete independente în ceea ce privesc scenele de violenţă înregistrate în ultimele zile în Hong Kong şi eliberarea persoanelor reţinute în ultimele săptămâni.