Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia se pregăteşte să primească rachetele ruseşti S-400

ankara_asteapta_sa_ii_soseasca_primele_rachete_rusesti_s-400_in_ciuda_amenintarilor_americane.jpg

Ankara asteapta sa îi soseasca primele rachete rusesti S-400, în ciuda amenintarilor americane.
Ankara asteapta sa îi soseasca primele rachete rusesti S-400, în ciuda amenintarilor americane.
Sursa imaginii: 
AFP/File

Încărcate în avioane cargo la o bază militară din Rusia, primele baterii ale rachetelor ruseşti antiaeriene S-400 sunt pe punctul să ajungă în Turcia, la fel şi echipa de specialişti ce se va ocupa de instalarea lor. Livrarea lor riscă să declanşeze o criză diplomatică de amploare între Ankara şi Washington.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că au fost făcute toate "pregătirile de călătorie" dar fără să spună nimic despre momentul în care vor ajunge aceste rachete S-400. Liderul de la Ankara s-a întreţinut telefonic, sâmbătă, cu omologul rus, Vladimir Putin.

"Achiziţia va fi benefică ţării noastre, regiunii şi lumii", a declarat preşedintele turc.

Membră NATO din 1952, Turcia a semnat în 2017 un contract de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru furnizarea de rachete, incompatibile cu sistemul de apărare NATO.

În ultimele luni, Washington a tot avertizat Ankara cu sancţiuni. Pentru început, a eliminat-o din programul de construcţie a avioanelor de vânătoare F-35, de ultimă generaţie, concepute de Lockheed Martin. La fabricarea lor contribuiau societăţi turce din sectorul militar dar Donald Trump a impus un embargo asupra pieselor produse în Turcia şi care erau folosite la fabricarea avioanelor de vânătoare. Apoi, piloţii turci nu se mai pot antrena în bazele americane.

Pentagon a dat chiar şi o dată limită guvernului turc până la care să renunţe la achiziţia sa: 31 iulie, în caz contrar vor fi aplicate sancţiuni suplimentare. Lovitura ar urma să fie dură pentru economia Turciei, deja destabilizată după o scădere cu 30% a lirei turceşti comparativ cu dolarul american, în 2018.

Faptul că ar putea fi sancţionat de un aliat din NATO, este un lucru pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan nici nu vrea să îl ia în calcul.

Presa turcă scrie că prima baterie din sistemul S-400 va fi instalată la o bază militară de lângă Ankara. Această bază a servit ca şi cartier general al militarilor în cadrul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

Este un semn că sistemul S-400 va păzi Ankara şi, le fel de bine, palatul prezidenţial – vizat de bombe lansate din aparate F-16 în noaptea puciului ratat.

Data de livrare a aparatelor, în momentul de comemorare a tentativei de lovitură de stat, nu a fost aleasă aleatoriu, consideră presa turcă amintind că preşedintele Vladimir Putin a fost primul líder care l-a susţinut pe Erdogan în momentul puciului ratat, contrar aliaţilor tradiţionali ai Turciei.

"Achiziţia acestui sistem de apărare rusesc este un gest mai degrabă politic decât unul de securitate şi este îndreptat împotriva NATO", este de părere cercetătorul Marc Pierini.

Inedită, apropierea de Rusia marcheză o schimbare pentru Turcia, cu riscul de a pune în pericol economia sa şi o deteriorare a alianţei atlantice.