Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AESA: Microfisuri depistate pe aripile unor Airbus A380

un_avion_airbus_a380.jpg

Un avion Airbus A380.
Un avion Airbus A380.
Sursa imaginii: 
Lionel Bonaventure/AFP

Microfisuri au fost descopeite pe aripile unor avioane Airbus A380, arată schiţa unui raport întocmit de Agenţia europeană pentru securitate aeriană. Mai vechi de 15 ani, aparatele trebuiesc inpsectate şi reparate, indică organizaţia iar până atunci ele rămân în circulaţie. De partea sa, grupul european Airbus susţine că nu există vreun risc în cazul aparatelor aflate acum în circulaţie.

Agenţia pentru Securitate Aeriană preconizează să testeze 25 dintr-un total de 234 de A380 aflate în circulaţie. Este vorba de aparatele care au fost asamblate în urmă cu mai bine de 15 ani. Până la finalul anchetei, aceste aparate pot fi utilizate.

Pentru Le Figaro, Agenţia de Securitate Aeriană arată că microfisuri au fost semnalate pe mai multe aparate şi a recomandat o inspecţie amănunţită, pe interiorul şi pe exteriorul aripilor pentru ca eventualele probleme să poată fi corectate.

Microfisuri au fost detectate pe aripile unor aparate A380 şi în 2012. Constructorul european a achitat atunci 100 de milioane de euro pentru reparaţii şi compensaţii către companiile aeriene ce foloseau aceste aparate.

Grupul Airbus este cel care a informat acum agenţia europeană de problemele existente la aripi şi susţine că procedura este una standard.

El afirmă că un program de inspecţie şi de reparaţii a fost deja stabilit, la fel cum s-a întâmplat în 2012.

Avioanele ce vor fi verificate acum au fost asamblate între 2004 şi 2006.

Aviaţia este unul dintre cele mai reglementate sectoare iar securitatea este prioritatea absolută, a reacţionat Airbus adăugând că o investigaţie este în curs.