Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Triere, reciclare, reparare: Ecologiştii francezi promit un «big bang» în pubele

sticla_adunata_pentru_a_fi_reciclata_godewaersvelde_nordul_frantei_ianuarie_2013.jpg

Sticla adunata pentru a fi reciclata, Godewaersvelde, nordul Frantei, ianuarie 2013.
Sticla adunata pentru a fi reciclata, Godewaersvelde, nordul Frantei, ianuarie 2013.
Image source: 
Philippe Huguen, AFP

În Franţa este analizat în aceste zile un proiect de lege ce vizează reducerea la zero a deşeurilor. Secretarul de stat din ministerul pentru Tranziţie Ecologică, Brune Poirson promite un « big bang » în pubelele francezilor.

 

Un proiect de lege ar urma să fie prezentat în Senat la finele lui septembrie. Dacă va fi votat, companiile din cele mai diverse domenii vor trebui să îşi conceapă ambalajele ori chiar materialele din care îşi realizează produsele pentru a fi cât mai uşor reciclate.

Guvernul doreşte ca producătorii să fie direct responsabili de modul de gestionare al deşeurilor. Toate sectoarele industriale vor fi vizate:  de la ambalaje menajere la echipamente electrice şi electronice, medicamente, mobilier, materiale de construcţii șamd.

O propunere este ca de la 1 ianuarie 2021, articolele destinate micii agriculturi, articolele de sport, jucăriile – să fie colectate în mod diferenţiat, pentru a fi reciclate. Societăţile producătoare se vor ocupa de gestionarea financiară a deşeurilor şi vor fi obligate astfel să îşi conceapă mai ecologic produsele.

Contribuţia producătorilor se va calcula în funcţie de cât de ecologic este produsul ce trebuie reciclat ori distrus.

Sectorul ce produce cele mai multe deşeuri în Franţa este cel al construcţiilor. Proiectul de lege prevede ca de la 1 ianuarie 2022, produsele şi materialele de construcţii să fie colectate gratuit, în întreaga Franţă. Profesioniştii din domeniu se plâng că în prezent sunt obligaţi să parcurgă zeci de km pentru a putea arunca legal aceste deşeuri greu de gestionat.

Acelaşi proiect de lege prevede introducerea unui indice pentru fiecare produs electric ori electronic şi va conta dacă produsul poate fi reparat ori nu.