Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa dă undă verde pentru utilizarea canabisului în scop terapeutic

franta_da_unda_verde_utilizarii_canabisului_ca_tratament_pentru_pacientii_atinsi_de_scleroza_in_placi_tulburari_ale_sistemului_nervos_epilepsie.jpg

Franta da unda verde utilizarii canabisului ca tratament pentru pacientii atinsi de scleroza în placi, tulburări ale sistemului nervos, epilepsie.
Franta da unda verde utilizarii canabisului ca tratament pentru pacientii atinsi de scleroza în placi, tulburări ale sistemului nervos, epilepsie.
Image source: 
iStock

Agenția franceză a Medicamentului a autorizat oficial experimentarea canabisului pentru acei pacienți ce se află în “impas terapeutic”.

Agenţia franceză a Medicamentului şi-a dat acordul de principiu la finele lui 2018 iar timp de şase luni a luat în calcul factorii medicali şi financiari pentru a-şi da acum, acordul final.

Canabisul terapeutic va putea fi prescris pacienţilor aflaţi în impas terapeutic, pentru cei care medicii nu mai au, din diverse motive, alte tratamente de administrat. Este vorba de pacienţi atinşi de unele forme de epilepsie rezistentă la tratamente, cei cu nevropatie - tulburări ale sistemului nervos ce nu pot fi alinate prin alte terapii. Totodată, se va folosi pentru pacienţii care fac chimioterapie, pentru a îngriji contracţiile musculare necontrolate, scleroza în plăci ori diversele patologii ale sistemului nervos central.

Cei care au sperat că vor putea cumpăra un joint pe reţetă… nu este cazul.

Produsele din canabis ce vor fi prescrise vor putea fi inhalate ori ingerate – sub formă de ulei, lichid, capsule ce au la bază ulei de cânepă.  

Decizia a fost luată de 13 specialişti coordonaţi de un psihiatru şi farmacolog.

Medicii care vor fi implicaţi în utilizarea acestui tip de tratament sunt obligaţi să facă un curs pe internet, înainte să experimenteze stupefiantul pe pacienţi.

Consilieri ai primului-ministru Edouard Philippe cereau la finele lui iunie un «monopol public de producere şi distribuţie a canabisului», cu producători agreaţi şi farmacii specializate în distrubuţia stupefiantului.

După această undă verde, urmează şase luni în care se va concepe întreaga platformă de realizare şi distrubuţie legală a canabisului dar se vor decide şi exact pacienţii pe care se va experimenta, începând cu 2020.

Ïn acest timp va fi modificat Codul de Sănătate Publică, cel care reglementează posesia şi comercializarea stupefiantelor.

Ministerul Sănătăţii va stabili bugetul pe care îl va aloca la acest capitol.