Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Europa celebrată prin parada militară de 14 iulie

un_aparat_francez_eurocopter_as_532_cougar_in_timpul_unui_exercitiu_pentru_ziua_bastiliei_paris_12_iulie_2019.jpg

Un aparat francez Eurocopter AS 532 Cougar în timpul unui exercitiu pentru ziua Bastiliei, Paris, 12 iulie 2019.
Un aparat francez Eurocopter AS 532 Cougar în timpul unui exercitiu pentru ziua Bastiliei, Paris, 12 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
© AFP

În acest week-end Franţa se aniversează. Duminică va avea loc celebra paradă militară pe cel mai mare boulevard din Paris: Champs Elysées, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron şi a cabinetului Edouard Philippe. Este locul în care în ultimele luni, protestele Vestelor galbene s-au derulat sâmbătă de sâmbătă. Duminică, tradiţionala paradă va avea ca temă Europa iar sloganul este «să acţionăm împreună».

Preşedintele Emmanuel Macron va ajunge în place de la Concorde la 10 dimineaţa iar 30 de minute mai târziu va începe defilarea aeriană. 60 de avioane vor zbura la o altitudine de 300 de metri cu o viteză cuprinsă între 330 şi 555 de km/h.

Cancelara Angela Merkel şi premierul Marii Britanii, Theresa May sunt aşteptaţi alături de alţi lideri europeni să fie alături de Emmanuel Macron pentru a urmări împreună tradiţionala paradă militară.

Nouă aparate Alphajet vor deschide evenimentul şi vor desena pe cer drapelul Franţei – în binecunoscutele culori albastru, alb şi roşu. De altfel sunt culorile ce pot fi văzute în acest week-end la Paris, ca de fiecare dată de ziua naţională a Franţei. Organizatorii speră să nu mai retrăiască incidentul de anul trecut, când, un avion a împrăştiat culoarea roşie în loc de albastrul prevăzut, spre distracţia celor prezenţi.   

10 minute va dura spectacolul aerian iar ochii vor coborî apoi spre Arcul de Triumf de unde va începe defilarea trupelor terestre.

Se va da onorul Iniţiativei Europene de Intervenţie iar emblemele celor 10 state membre vor fi purtate de dispozitivul ce va deschide defilarea terestră.  Este vorba de Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania, Finlanda şi Portugalia.

86 de militari spanioli vor fi prezenţi la defilare pentru a exemplifica cooperarea europeană. Ei au participat recent la o misiune a Uniunii Europene în Mali.

Iniţiativa europeană de intervenţie a apărut după ce preşedintele Emmanuel Macron propunea în septembrie 2017 “o cultura strategică europeană, o forţă comună de intervenţie, cu un buget de apărare común şi o doctrină comună”. În iunie 2018, această iniţiativă lua fiinţă iar 10 state europene semnau pentru crearea ei. Ministra Armatelor franceze, Florence Parly preciza că "este vorba de a dezvolta în rândul statelor europene obiceiul de a acţiona militar împreună – de a lucra împreună, de a se pregăti împreună pentru a putea interveni acolo unde se decide împreună”.  

Aşa cum este tradiţia, defilarea va fi încheiată de Legiunea Străină. Soldaţii legiunii se disting prin ritmul de mers, în mod particular lent: ei fac 88 de paşi pe minut comparativ cu 116 făcuţi de restul militarilor.

Dacă tot vorbim de viteza de deplasare, duminică, 67 de motociclişti de la Poliţia franceză vor coborî pe Champs Elysées cu o viteză precisă: 14,7 km/h ..precum data de aniversare a Franţei. 

La 11h25, elicopterele armatei vor putea fi văzute pe cer. 40 de aparate vor zbura deasupra Champs Elysées – 9 sunt venite din alte state europene.

237 de cai vor parcurge celebrul bulevard parizian în această zi aniversară şi vor încheia parada de pe Champs Elysées.

Dar, festivităţile continuă la Invalizi unde pot fi aplaudaţi soldaţii răniţi. Acolo se află cel mai important spital militar francez.

După această paradă, preşedintele Emmanuel Macron se se întâlni cu diverşi şefi de stat şi de guverne europene prezenţi în capitală pentru a aniversa Franţa.

La fel ca în fiecare an francezii vor rămâne pentru a celebra ziua lor naţională, pe Sena. E bine de ştiut că celebrul muzeu Luvru – cel mai vizitat muzeu din lume în 2018, va fi deschid duminică pe 14 iulie şi va putea fi vizitat gratuit, până seara la ora 18h00.

Ziua va fi închisă cu celebrul foc de artificii ce va fi lansat de la Tour Eiffel şi care va fi urmărit de milioane de francezi şi turişti prezenţi la Paris.