
Special Paris
Franţa discută ratificarea tratatului UE-Canada
ceta_priveste_510_milioane_de_europeni_si_35_de_milioane_de_canadieni._tratatul_elimina_taxele_vamale_pentru_98_din_produsele_importate_ori_exportate_de_cele_doua_parti.jpg

Tratatul de liber schimb CETA, a fost aprobat de Parlamentul European în februarie 2017 şi este deja în vigoare.
Dar, pentru a fi recunoscut definitiv, documentul trebuie validat de cele 38 de parlamente naţionale şi regionale din Europa. După examenul de miercuri din Adunarea Naţională franceză, documentul va trebui să primească şi votul Senatului francez.
13 state, printre care Spania şi Marea Britanie l-au ratificat deja.
Concret, CETA priveşte 510 milioane de europeni şi 35 de milioane de canadieni. Tratatul elimină taxele vamale pentru 98% din produsele importate ori exportate de cele două părţi.
Canada recunoaşte 143 de produse europene de origine geografică protejată, dintre care 40 franceze - anumite tipuri de brânzeturi spre exemplu.
Între 2017 şi 2018, schimburile dintre Franţa şi Canada au crescut cu 6%. În mod particular, în 2018, canadienii au importat cu aproape 20% mai multe lactate din Franţa.
În schimb, Canada nu a exportat decât o mie de tone de carne de vită, adică undeva la 2% din cota acordată prin tratat şi asta pentru că din 70.000 de ferme câte există în Canada, doar 36 cresc animalele conform normelor europene. Este infim, explică Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat în ministerul francez de Externe, pentru a răspunde astfel fermierilor nemulţumiţi de CETA.
Deputatul Jacques Maire de la partidul prezidenţial, La République en Marche susţine că «nu există riscul de a fi invadaţi de produse canadiene ». Este una din temerile agricultorilor francezi.
De altfel acordul CETA este combătut de agricultori şi de ecologişti, invocând riscuri sanitare. Mai bine de 70 de ong-uri au cerut “solemn” deputaţilor să nu ratifice CETA şi vor să protesteze marţi, în faţa Adunării Naţionale, în Paris.
Două sindicate agricole, au adresat o scrisoare deputaţilor, cerând “protejarea agriculturii şi alimentaţiei francezilor”. Agricultorii se tem că francezii vor avea în farfurii carne neconformă cu normele europene.
Socialiştii se gândesc dacă să ceară organizarea unui referendum şi vorbesc despre un text incompatibil cu Acordul din Paris privin schimbările de climă. Pledând pentru «a se termina cu liberul schimb », La France Insoumise / Franţa Nesupusă se teme că CETA va avea un impact negativ asupra fermierilor.