Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord Mercosur: Importurile respectă normele europene, asigură CE

in_franta_agricultorii_se_tem_de_acordul_ue_-_statele_mercosur_pe_care_il_vad_ca_o_amenintare.jpg

În Franţa, agricultorii se tem de acordul UE - statele Mercosur, pe care îl văd ca o ameninţare.
În Franţa, agricultorii se tem de acordul UE - statele Mercosur, pe care îl văd ca o ameninţare.
Image source: 
THIERRY ZOCCOLAN / AFP

Statele pieţei comune sud-americane s-au întâlnit la Santa Fé, în Argentina. Este vorba de statele Mercosur – Brazilia, Uruguay, Paraguay şi, bineînţeles, Argentina. Acordul istoric Mercosur – Uniunea Europeană, încheiat la finele lui iunie, promite eliminarea a 90% din taxele vamale impuse de UE asupra produselor venite de pe piaţa sud-americană şi invers.

Acordul priveşte piaţa auto şi vinul european şi piaţa cărnii şi a cerealelor din America Latină.

În Franţa, agricultorii se tem de acest acord, pe care îl văd ca o ameninţare. Eric Loyau este fermier. El vinde carne unor cantine şcolare: “La noi, animalele sunt pe câmp între 1 aprilie şi 1 noiembrie. Fiecare animal dispune de o suprafaţă cuprinsă între 12 şi 15mp fiecare, totul este născut şi crescut în fermă. Nici nu se compară cu ceea ce se întâmplă pe piaţa Mercosur. Iar piaţa franceză şi cea europeană va fi inundată cu produse despre care nu ştim nimic, preţul va creşte iar dacă nu mai putem să vindem carnea noastră voi fi obligat să mă separ de salariatul meu. Dar eu am muncă pentru doi."

De partea cealaltă, la Sao Paulo, se regăsesc mai multe asociaţii de exportatori agricoli. Brazilia este primul exportator de suc de citrice, adică jumătate din exportul mondial. Datorită acordului Mercosur, taxele vamale sunt eliminate iar astfel barierele tarifare eliminate. Dar, europenii se tem că pesticidele braziliene se vor regăsi în alimentele importate.

Seful Asociaţiei Exportatorilor de Suc de Citrice susţine că brazilienii care vând portocale folosite în sucul de export, nu pot folosi decât produse ce îndeplinesc normele Comisiei Europene. Motiv pentru care, standardele la care se lucrează în Brazilia sunt aceleaşi ca în Europa, promite el.

Exporturile de fructe şi cafea se vor face cu un tarif micşorat, odată cu eliminarea taxelor vamale.

O parte din garicultorii brazilieni se îngrijorează vis-a-vis de un punct din acord: principiul precauţiei. Adică, UE poate bloca oricând importul de produse pe care le consideră periculoase pentru sănătate.Sectorul cărnii ori cel de soia braziliană se teme că principiul va fi folosit ca scuză pentru a reinstaura barierele comerciale.

În Europa, comisarul european al agriculturii, Phil Hogan dă asigurări că toate produsele importate în cadrul acordului comercial cu statele Mercosur îndeplinesc normele dictate de Bruxelles. Chestiunea a fost înscrisă pe agenda miniştrilor agriculturii reuniţi luni pentru a prezenta acest acord.

Mai multe state europene şi-au afişat dubiile faţă de acest acord, în special Franţa, Irlanda şi Polonia.

Produsele din carne sunt cele mai contestate. La Dublin au fost ample manifestaţii săptămâna trecută din acest motiv. Comisia Europeană poate lua măsuri dacă tratatul va perturba anumite pieţe agricole, promite comisarul pentru agricultură şi vorbeşte despre un buget de 1 miliard de euro pregătit pentru eventuale turbulenţe.

Mercosur înglobează 770 de milioane de consumatori şi trebuie să fie validat de fiecare din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi ratificat de Parlamentul European. Un proces ce se va întinde pe durata a câţiva ani.