Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gioconda lui da Vinci a fost mutată temporar în altă sală din Louvre

la_paris_gioconda_atrage_neincetat_multimi_de_oameni.jpg

La Paris, Gioconda atrage neîncetat multimi de oameni.
La Paris, Gioconda atrage neîncetat multimi de oameni.
Sursa imaginii: 
REUTERS

Cea mai cunoscută lucrare de artă, aflată în cea mai vizitată sală din cel mai frecventat muzeu din lume… orice record este bătut aici. Este vorba de celebra pictură Gioconda, a lui Leonardo da Vinci. Ea a fost mutată din sala în care s-a aflat în ultimii 14 ani pentru ca spaţiul care o găzduia să fie renovat.

Aproximativ 40 de picturi care se aflau în acelaşi spaţiu cu celebra lucrare a lui Leonardo da Vinci au fost îndepărtate de pe pereţi. Este vorba de picturi realizate în secolul al XVI-lea. Din martie, ele pot fi admirate într-o altă sală a muzeului Louvre iar unele sunt în laborator pentru a fi restaurate.

Monna Lisa (cu doi «n», contracţie de la «madonna», şi nu un singur « n » deoarece «mona» desemna în italiana veche organele genitale feminine, după cum explică muzeul Louvre) va putea fi văzută, de miercuri, în galeria Médicis, una din cele mai vaste săli din muzeu. Va sta aici până la mijlocul lui octombrie.

Sala din care a fost acum mutată a fost amenajată în 2005. În tot acest timp, muzeul a cunoscut o creştere extraordinară a numărului de vizitatori iar sala Giocondei a fost cea mai vizitată, astfel că s-a degradat continuu. Au trecut prin faţa tabloului între 15.000 şi 20.000 de vizitatori zilnic.

Gioconda este o lucrare în mod particular fragilă, ce nu poate călători în afara muzeului. Chiar şi în cadrul Louvre ea nu a fost mişcată decât în mod excepţional: între  1992 şi 1995 şi între 2001 şi 2005, cu ocazia precedentei renovări a sălii ce o găzduieşte în mod normal.

70% dintre vizitatorii care ajung în Louvre doresc să vadă celebrul tablou astfel că el trebuie expus într-o sală ce poate primi un număr mare de persoane.

Luminile vor fi toate schimbate, inclusiv cea care o scoate în evidenţă pe Monna Lisa. Pereţii vor fi şi ei refăcuţi deoarece pot fi observate unele fisuri.

Aproximativ 60 de salariaţi ai muzeului vor fi implicaţi de aici înainte în a explica vizitatorilor că Gioconda a fost mutată şi unde anume poate fi ea văzută până în octombrie. Să nu uităm că Louvre înregistrează în perioada verii un număr impresionant de vizitatori.

În 2018, Louvre a fost cel mai vizitat muzeu din lume, cu peste 10 milioane de persoane ce i-au trecut pragul.