Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Parlamentul creează cadrul pentru reconstrucţia Notre Dame

doar_o_parte_infima_din_sumele_promise_pentru_reconstructia_catedralei_pariziene_notre_dame_au_fost_incasate_promisiunile_nu_au_fost_onorate._un_incendiu_a_distrus_partea_superioara_a_catedralei_in_luna_aprilie_2019.jpg

Doar o parte infima din sumele promise pentru reconstructia catedralei pariziene Notre Dame au fost încasate, promisiunile nu au fost onorate. Un incendiu a distrus partea superioara a catedralei, în luna aprilie 2019.
Doar o parte infima din sumele promise pentru reconstructia catedralei pariziene Notre Dame au fost încasate, promisiunile nu au fost onorate. Un incendiu a distrus partea superioara a catedralei, în luna aprilie 2019.
Sursa imaginii: 
AFP, archive

Legea care va permite restaurarea celebrei catedrale Notre Dame a fost adoptată de Adunarea Naţională franceză. Textul ar trebui să permită derularea şantierului în cinci ani, aşa cum aanunța preşedintele Emmanuel Macron, graţie unui organism public ce va gestiona şantierul şi donaţiile necesare pentru lucrări.

La trei luni de la puternicul incendiu care a avariat catedrala Notre Dame din Paris, legea pentru restaurarea şi conservarea ei a fost aprobată, definitiv, în Adunarea Naţională.

Legea a fost considerată inutilă de opoziţie şi a creat cadrul unor discuţii aprinse în condiţiile în care subiectul pasionează francezii şi depăşeşte de departe acest scurt text al legii.

Obiectivul dorit de guvern a fost crearea mijloacelor prin care catedrala să fie renovată în cinci ani, un interval dorit de preşedintele Emmanuel Macron şi considerat “de atins” de arhitectul şef al Notre Dame, Philippe Villeneuve.

Ministrul Culturii, Franck Riester a repetat că nu este nevoie ca lucrurile să fie precipitate şi a lăsat să se înţeleagă că obiectivul are ca scop demararea şantierului si mobilizarea tuturor celor care doresc să se implice în restaurare.

Legea, foarte scurtă, are 3 capitole: primul priveşte organizarea şi colectarea donaţiilor, al doilea – crearea unui organism ce se va ocupa de lucrări iar al treilea capitol se referă la simplificarea măsurilor administrative.

Legea acordă o deducere fiscală excepţională de 75% particularilor care doresc să doneze pentru reconstrucţia catedralei. Pentru societăţi, ea va fi de 60%.

Catedrala se află în fază de “urgenţă imperativă”.  130 de oameni lucrează în prezent la securizarea şi la depoluarea locului, contaminat cu plumbul ce se afla în bolta catedralei – distrusă în incendiul din aprilie. Nivelul de plumb din jurul catedralei este în continuare prea ridicat pentru ca publicul să fie lăsat să se apropie astfel că un gard de protecţie ţine turiştii la o oarecare distanţă.

Legea creează aşadar şi un organism public, ce se va afla sub tutela Ministerului Culturii şi care va coordona studiile necesare pentru reanovare dar şi lucrările în sine.

Ultima parte a textului a dat bătăi de cap parlamentarilor. În special un articol prin care sunt posibile derogări de la regulile de urbanism şi de protecţie a mediului, pentru ca munca să poată fi accelerată.

Mai mulţi senatori au remarcat că ar fi indecent pentru stat să relaxeze o regulă comună în timp ce impune un cadru strict aleşilor care doresc să restaureze un monument istoric. Pentru a răspunde criticilor,  guvernul a acceptat să listeze în lege derogările excepţionale pe care le acceptă strict pentru Notre Dame, în materie de arhitectură. Restul, cele pentru urbanism şi mediu, vor fi stabilite prin ordonanţe.

Mai mulţi aleşi au încercat în van să introducă termenul «reconstrucţie identică» în textul legii pentru ca acest lucru să fie stabilit ulterior printr-un concurs de arhitectură, aşa cum doreşte de altfel preşedintele Emmanuel Macron.

Încă nu se cunoaşte o cifră exactă a donaţiilor făcute până în prezent. Mai multe ţări din Golf au donat 20 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, suma fiind confirmată pentru Le Figaro. Arhiepiscopul Parisului anunţa recent suma de 38 de milioane de euro donate până în prezent, după ce promisiunile iniţiale urcau până la 850 de milioane de euro.