Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Consens în G7 privind taxarea societăţilor de internet

ministrii_de_finante_din_g7_reuniti_la_chantilly_franta_17_iulie_2019.jpg

Ministrii de Finante din G7 reuniti la Chantilly, Franta, 17 iulie 2019.
Ministrii de Finante din G7 reuniti la Chantilly, Franta, 17 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
ERIC PIERMONT / AFP

Miniştrii de Finanţe ai G7 au ajuns la un consens pentru a taxa giganţii din domeniul internetului. Este deschisă astfel calea spre un acord internaţional. Miniştrii de Finanţe s-au pus de acord asupra urgenţei de a face faţă provocărilor puse de economia digitală, se arată în declaraţia finală a reuniunii G7 de Finanţe. Este evocat un consens privind posibilitatea de a fi taxate societăţile ce nu au o prezenţă fizică într-un anumit stat.

La finele unei nopţi de negocieri, cele mai avansate şapte economii ale planetei - Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie au găsit un punct comun pentru taxarea multinaţionalelor chiar dacă ele nu au o prezenţă fizică într-o anumită ţară.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire se felicită pentru acest acord al G7 pentru a taxa activităţile ce nu au o prezenţă fizică, în special « produsul digital» : "Este pentru prima dată când membrii G7 iau în considerare faptul că există societăţi ce fac profit fără nicio prezenţă fizică ori cu una limitată şi că această activitate trebuie taxată.  Activităţile fără prezenţă fizică creează valoare, iar aici ne referim la produsul virtual iar statele membre s-au pus de acord, în premieră, să taxeze această activitate."

Ministrul francez vorbeşte despre un impozit minim pentru societăţi, la nivel global: "Statele membre G7 s-au pus de acord asupra unui impozit minim pe societăţi. Punem astfel un sfârşit concurenţei fiscale agresive între state, punem punct unui dumping fiscal şi unei optimizări agresive a unor societăţi care utilizează tot felul de metode pentru a scăpa de impozite. Iar prin acest instrument eficace, acest impozit minim, putem avansa în această direcţie."

Omologul american, Steven Mnuchin s-a dovedit puţin mai reticent şi a afirmat că «s-a făcut un progres semnificativ dar sunt este încă multe de făcut » până  la un acord internaţiuonal. Secretarul american al Trezoreriei crede că “este un pas important în direcţia cea bună”.

Ministrul German al Economiei, Olaf Scholz crede că va exista un acord, anul viitor, în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică. Cele 129 de state membre ale OCDE au ca termen finele anului viitor pentru a găsi un acord internaţional privind impozitarea societăţilor de internet.

Ministrul german al Economiei, Olaf Scholz: "Companiile cu profituri mari plătesc cele mai mici impozite iar asta nu este corect pentru cei cu afaceri mai mici şi nu este corect nici faţă de cetăţenii simpli. Trebuie să finanţăm toate şantierele derulate de fiecare dintre noi : şcoli, drumuri, poliţie iar din acest motiv avem nevoie de o impozitare corectă. Sunt încântat că Franţa a pus pe ordinea G7 această chestiune. Am făcut un progres şi până acum dar din acest moment trebuie să trecem la un nou nivel – o taxare minimă la un nivel global şi cred că vom obţine un acord pe această chestiune."

Comisarul european Pierre Moscovici vorbeşte despre un dinamism ce nu exista în urmă cu câteva luni şi, la rândul său, s-a arătat optimist că până la anul va exista un acord internaţional.

Discuţiile din G7, derulate în apropiere de Paris, au debutat pe fondul tensiunilor existente între Statele Unite şi Franţa după ce parlamentarii francezi au adoptat definitiv taxa GAFA – prin care marile societăţi de internet sunt taxate cu 3% din  cifra de afaceri realizată în Franţa.

Este vorba nu doar de Google, Facebook, Apple, Amazon dar şi de alte mari grupuri prezente în Franţa dar chiar şi aşa, Washington a deschis o anchetă pentru a vedea dacă nu cumva societăţi americane sunt împiedicate să îşi desfăşoare actitatea în Hexagon.

Secretarul american al Trezoreriei, prezent la G7 a declarat că «există îngrijorări la adresa Franţei dar şi a Marii Britanii», care se pregăteşte să aplice propria taxă dar, a felicitat cei doi aliaţi că sunt favorabili găsirii unei soluţii internaţionale.