Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rohani: Iran lasă toate porţile deschise pentru a salva acordul nuclear

presedintele_emmanuel_macron_si_omologul_iranian_hassan_rohani_18_septembre_2017_la_onu.

Presedintele Emmanuel Macron si omologul iranian, Hassan Rohani, 18 septembre 2017, la ONU.
Presedintele Emmanuel Macron si omologul iranian, Hassan Rohani, 18 septembre 2017, la ONU.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin, AFP

Autorităţile iraniene lasă toate porţile deschise pentru a salva acordul nuclear, semnat în 2015, a precizat preşedintele Hassan Rohani într-o discuţie telefonică avută cu omologul francez,Emmanuel Macron. Dar, europenii trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a salva pactul, cere, încă o data, liderul iranian. Preşedintele Emmanuel Macron a avut o discuţie telefonică şi cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin pe tema acordului nuclear semnat cu Iran.

"Europa trebuie să obţină o încetare a ostilităţilor în războiul economic dus de Statele Unite împotriva Iranului", a precizat liderul de la Teheran şi a adăugat că "sunt necesare măsuri echilibrate" pentru ca pactul să fie salvat.

"Există persoane în Statele Unite care nu doresc ca aceste tentative de menţinere a acordului să reuşească", a menţionat Hassan Rohani şi a atenţionat că orice timp pierdut forţează Iranul să treacă la o nouă etapă pentru a ieşi din acordul semnat la Viena în 2015.

În urmă cu câteva zile, un consilier diplomatic al preşedintelui Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Hassan Rohani la Teheran. Palatul Elysée a menţionat ulterior că doreşte să diminueze tensiunile dintre Teheran şi Washington în ceea ce priveşte acordul nuclear.

Pe lângă Iran, pactul este semnat de China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania.

În mai 2018, Statele Unite s-au retras din acord şi au reimpus sancţiuni economice Iranului.  

După ce a cerut în van garanţii că Europa se va afla de partea ei, Teheran a  început să renunţe progresiv la unele angajamente, pentru a forţa europenii să îşi menţină promisiunile din pact.

O consolidare a eforturilor pentru menţinerea acordului nuclear a fost decisă şi cu Rusia, cei doi preşedinţi, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin fiind de acord că pactul reprezintă un factor important pentru menţinerea securităţii în Orientul apropiat. Cei doi au avut joi o discuţie telefonică.

Aflat într-o vizită în Germania, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov a precizat că "este necesară o acţiune comună a tuturor părţilor rămase în acord".