Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greta Thunberg către deputaţii francezi: "Aveţi obligaţia de a asculta oamenii de ştiinţă"

greta_thunberg_in_fata_deputatilor_francezi_23_iulie_2019.jpg

Greta Thunberg în fata deputatilor francezi, 23 iulie 2019.
Greta Thunberg în fata deputatilor francezi, 23 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

La Paris, prezenţa unei tinere militante ecologiste, în vârstă de doar 16 ani, la o dezbatere în Adunarea Naţională a provocat reacţii dintre cele mai diverse în rândul parlamentarilor. Invitată de un grup format din 162 de parlamentari francezi, ecologişti, Greta Thunberg a vorbit despre problema urgenţei climatice. Tânăra nu a luat cuvândul în plen ci într-o sală din Adunarea Naţională.

Se numeşte Greta Thunberg, este din Suedia şi are doar 16 ani. În ultimii patru ani, din motive ecologiste, a încetat să mai mănânce carne şi să se urce într-un avion. A fost primită de fosta preşedintă a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde iar în februarie, de preşedintele Emmanuel Macron, cu ocazia unei dezbateri la care au participat copii cu vârste între 7 şi 12 ani.  Si tot ea a fost propusă pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Greta Thunberg a devenit cunoscută în Suedia iar apoi în mai multe state după ce a protestat în faţa Parlamentului ţării sale cerând măsuri urgente pentru a fi oprite schimbările de climă. Tineri din numeroase ţări occidentale au urmat exemplul ei şi au participat la ample manifestaţii, făcând din Greta Thunberg un simbol mondial.

În Franţa, vizita ei a provocat bucuria unora dar i-a oripilat pe alţii

Fetiţa a răspuns practic, invitaţiei făcute de mai mulţi deputaţi ecologişti. Ea a fost însoţită de un reprezentant al ministerului Ecologiei, oameni de ştiinţă, mai multe asociaţii de tineri angajaţi în lupta împotriva încălzirii climatice.

În tabăra de dreapta, venirea tinerei militante nu a impresionat deloc. Un ales de la Les Républicains a cerut "boicotarea acestei micuţe în pantaloni scurţi" . Un coleg de-al său a scris pe Twitter că “pentru a lupta inteligent contra încălzirii climatice nu avem nevoie de un guru apocaliptic ci de progres ştiinţific şi de curaj politic”.

Julien Aubert este un alt deputat republican ce s-a supărat că trebuie să asculte “o predică a sfintei Greta Thunberg, înconjurată de persoane ce văd încălzirea climatică drept o religie”.

Un alt republican crede că discuţia cu tânăra ecologistă nu a fost altceva decât o perdea de fum pentru a fi ascus votul privind acordul de liber schimb UE – Canada, CETA.

Chiar şi unii deputaţi din partidul prezidenţial, La République en marche, şi-au exprimat dubiile faţă de fetiţă: « Eroii mei nu sunt tineri precum Greta Thunberg, dar cei care merg pe teren, zi de zi, pentru a găsi soluţii ».

"O polemică derizorie dacă privim adevărata provocare, s-a exprimat vice-preşedintele Adunării Naţionale, Hugues Renson de la partidul prezidenţial La République en marche.

Deputatul Matthieu Orphelin, un apropiat al ecologiştlor vorbeşte despre o polemică deplasată:  "Cei care vor să îşi asupe urechile şi să nu audă mobilizarea tinerilor, a Gretei şi a milioane de tineri care cer oamenilor politici să acţioneze, nu au decât să o facă dar…acesta este mesajul şi ideea întâlnirii din Adunarea Naţională. Cei care încearcă să facă o dezbatere din personalitatea Gretei se înşeală. Cred că este o figură importantă pentru tineri căci a fost printre primi care s-au mobilizat. Ceea ce contează astăzi este această mobilizare extraordinară a tinerilor pentru a transmite un mesaj adulţilor".

Scriitorul Pascal Bruckner scrie într-un editorial semnat în Le Figaro că Greta Thunberg «reprezintă o periculoasă propagandă a infantilismului climatic ».  « Un discurs ce-ţi dă frisoane creat de o tânără generaţie îngrozită, care vrea să se joace de-a adulţii », se îngrijorează filosoful Pascal Bruckner. « Dar nu copiii deveniţi în doar câteva zile militanţi ar trebui blamaţi, ci profesorii lor care dictează unui public fragil prejudecăţile lor », consideră Bruckner şi conchide: « lupta împotriva schimbărilor de climă merită ceva mai bun decât o mobilizare cu chip de păpuşă ».

Presa străină condamnă apropourile aleşilor francezi

Cine credea că cineva va îndrăzni să se ia de tânăra activistă ecologistă aclamată de întreaga planetă, se întreabă  ziarul german Die Tageszeitung.

Iar ziarul conservator Il Giornale o compară pe micuţa Greta cu Pamela Anderson care, şi ea a ţinut, în van, o conferinţă la Camera Deputaţilor despre alimentaţia forţată a raţelor.

În Elveţia, publicaţia Le Temps vorbeşte despre un «cinism ecologic francez în care tranziţia ecologică este un joc de putere ».

Care a fost totuşi mesajul micuţei Greta?

“În loc să ne opriţi, încercaţi să acţionaţi”  s-a lansat micuţa, în faţa unui secretar de stat în Ministerul Tranziţiei Ecologice şi a ambasadoarei Suediei în Franţa.

“Nu suntem decât nişte copii, nu trebuie să ne ascultaţi pe noi. Dar ar trebui să ascultaţi oamenii de ştiinţă şi de altfel nici nu va cerem altceva decât să îi susţineţi”, a subliniat  fetiţa.