Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Deputaţii ratifică tratatul de liber schimb UE – Canada

deputatii_francezi_au_ratificat_acordul_de_liber_schimb_ue-_canada_cu_266_de_voturi_pentru_si_213_impotriva.jpeg

Deputatii francezi au ratificat acordul de liber schimb UE- Canada cu 266 de voturi pentru si 213 împotriva.
Deputatii francezi au ratificat acordul de liber schimb UE- Canada cu 266 de voturi pentru si 213 împotriva.
Sursa imaginii: 
Philippe Lopez, AFP

Tratatul a fost ratificat cu 266 de voturi pentru şi 213 împotrivă.

Textul a fost contestat de un număr record de deputaţi din partidul prezidenţial La République en Marche. Majoritatea a votat pentru.  52 de deputaţi s-au abţinut iar 9 au votat împotriva acordului.

Stânga s-a pronunţat contra CETA, aşa cum au cerut în repetate rânduri agricultorii, crescătorii de animale şi ecologiştii invocând riscuri sanitare.

Senatul va avea însă votul final.

Tratatul a intrat deja în vigoare, de manieră provizorie, în septembrie 2017, moment în care au fost eliminate 98% din taxele vamale pentru produsele care circulă între statele Uniunii Europene şi Canada şi invers.

În acest timp, schimburile dintre Franţa şi Canada au crescut cu 6%. În mod particular, în 2018, canadienii au importat cu aproape 20% mai multe lactate din Franţa.

În schimb, Canada nu a exportat decât o mie de tone de carne de vită, adică undeva la 2% din cota acordată prin tratat şi asta pentru că din 70.000 de ferme câte există în Canada, doar 36 cresc animalele conform normelor europene. Este infim, explică Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat în ministerul francez de Externe, pentru a răspunde astfel fermierilor nemulţumiţi de CETA.

Fostul ministru al Tranziţiei Ecologice  Nicolas Hulot a cerut înainte de vot, într-o scrisoare destinată parlamentarilor, să aibă curajul să spună « nu » acestui tratat. În opinia ecologistului, "acordul poate deschide calea prin care vor intra substanţe periculoase pe piaţa franceză, printr-o scădere a normelor sanitare”.

Preşedintele Emmanuel Macron a ţinut să amintească faptul că fostul ministru Hulot s-a « bătut chiar el pentru a ameliora acordul ».

Tratatul a fost negociat timp de şapte ani şi semnat în octombrie 2016 de premierul canadian, Justin Trudeau şi de preşedintele de atunci al Consiliului European, Donald Tusk. Acum, pentru a intra în vigoare de manieră definitivă, el trebuie aprobat de parlamentele celor 28 de state comunitare.

În urmă cu o săptămână, acordul a mai fost discutat, timp de zece ore, până târziu în noapte, înainte ca votul final să fie amânat pentru această săptămână.

13 state, printre care Spania şi Marea Britanie l-au ratificat deja.