Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Compania de electricitate opreşte două reactoare nucleare din cauza caniculei

81_de_departamente_franceze_se_afla_sub_atentionare_meteo_de_canicula._regiunea_pariziana_este_afectata_si_ea_de_temperaturi_ce_ajung_la_40_de_grade.jpg

81 de departamente franceze se afla sub atentionare meteo de canicula. Regiunea pariziana este afectata si ea de temperaturi ce ajung la 40 de grade.
81 de departamente franceze se afla sub atentionare meteo de canicula. Regiunea pariziana este afectata si ea de temperaturi ce ajung la 40 de grade.
Sursa imaginii: 
Zakaria Abdelkafi, AFP

În Franţa, temperaturile exterioare au urcat marţi până la 41 de grade iar miercuri şi joi va fi şi mai cald. 80 de departamente dintr-un total de 101 se află sub atenţionare meteo de caniculă – lucru rar întâlnit în Franţa. Canicula s-a instalat şi în mai multe ţări europene.

Compania naţională de electricitate EDF a închis două reactoare ale centralei nucleare din Tarn-et-Garonne situată în sud-vestul Franţei. Ele vor rămâne oprite până la finele lunii, în funcţie de cum vor evolua temperaturile exterioare.

Centrala a invocat “constrângeri de mediu” în condiţiile în care se serveşte de apa din râurile vecine pentru a-şi răci reactoarele iar apoi o rearuncă înapoi. Scopul este de a limita încălzirea apelor utilizate pentru a restrânge pagubele asupra faunei şi a florei, a explicat compania.

Producţia de electricitate ar putea astfel să se diminueze şi mai mult într-un moment în care cererea este foarte mare. De sâmbătă, producţia naţională de electricitate a scăzut cu 3%.

În Paris şi Lyon, din cauza caniculei autoturismele circulă alternativ, pentru a limita poluarea iar preţul transportului în comun a fost diminuat pentru a impulsiona utilizarea acestui tip de transport.

La nivel naţional, a fost interzis pe timpul după-amiezii, transportul rutier de animale iar cei care işi vor plimba animalele de companie în caniculă riscă amenzi penale.

Guvernul ia în calcul să ceară, anticipat, un ajutor european pentru agricultorii afectaţi de secetă ori, un avans din partea Trezoreriei de 1 miliard de euro. În mai multe regiuni, nu a mai plouat de o lună de zile iar agricultorii se îngrijorează.

Nici Europa nu scapă de caniculă. În Belgia, atenţionarea meteo de temperaturi ridicate priveşte toate regiunile şi este în vigoare până joi seară.

În Germania, la Koln, mercurul va urca zilele acestea până la 41 de grade.

În Marea Britanie, autorităţile anunţă că vor fi depăşite recordurile de temperatură înregistrate vreodată iar un «cocktail toxic» de căldură umedă şi polen ar putea fi extrem de periculos pentru cele 5,4 milioane de persoane ce suferă de astm, au avertizat medicii.

În centrul Portugaliei, la 200 de km de Lisabona, temperaturile ridicate au întreţinut flăcările care au distrus, în patru zile, 7.000 de hectare de pădure. 40 de oameni au fost răniţi, cei mai mulţi intoxicaţi cu fum.