Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Guvernul stabileşte cadrul procreării asistate medical pentru toate femeile

o_manifestatie_in_paris_in_care_s-a_pledat_pentru_deschiderea_procedurii_de_procreare_asistata_medical_pentru_toate_femeile_29_iunie_2019.jpg

O manifestatie în Paris în care s-a pledat pentru deschiderea procedurii de procreare asistata medical, pentru toate femeile, 29 iunie 2019.
O manifestatie în Paris în care s-a pledat pentru deschiderea procedurii de procreare asistata medical, pentru toate femeile, 29 iunie 2019.
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Cele 32 de articole ale textului abordează diferite subiecte medicale: testele genetice, donarea de organe, autoconservarea ovocitelor. Dar, toată atenţia se îndreptă spre procrearea asistată medical, pentru toate femeile, într-un cuplu de lesbiene ori pentru celibatare.

Societatea a evoluat – de la această idee a pornit prezentarea proiectului, ministrul sănătăţii, în cadrul Consiliului de Miniştri.

Deschiderea acestui procedeu cuplurilor de lesbiene şi femeilor celibatare este una dintre măsurile incluse în legea bioeticii, dezbătute în Franţa de câteva luni bune.  

Legea este cerută de ani de zile de asociaţiile care militează pentru drepturile homosexualilor pentru a reglementa cadrul juridic prin care aceste familii pot avea copii. Este dorită practic şi o completare la legea din 2013 prin care cuplurile de acelaşi sex se pot căsători.

Preşedintele Emmanuel Macron a militat pentru o modificare a legii bioeticii încă din campania electorală.

Textul a fost prezentat de trei miniştrii: al sănătăţii, justiţiei şi cel pentru cercetare.

Procrearea asistată medicală va fi decontată de stat, a explicat ministrul Sănătăţii.

În prezent, acest mod de a face copii este decontat de stat pentru cuplurile de heterosexuali. Doar în anumite condiţii însă: aceste cupluri sunt căsătorite ori trăiesc împreună de cel puţin doi ani şi au probleme de infertilitate. Ori, există riscul de a transmite o boală gravă fătului ori partenerului. Apoi, femeile nu pot avea mai mult de 43 de ani şi nu pot depăşi şase tentative de inseminare artificială şi patru fecundări in vitro.

Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, procedeul este decontat 100%, după ce a fost obţinut un acord de rambursare a sumelor aferente.

În Franţa, fecundarea in vitro costă, în medie, 4.100 de euro. Costul global pentru stat, pentru trei tentative, costă 20.000 de euro, pe pacientă. O inseminare artificială costă, tot în medie, 1.000 de euro.

Un calcul efectuat de un parlamentar din partidul prezidenţial, La République en Marche, arată că aproximativ 200 de milioane de euro costă anual aceste intervenţii, adică 0,1% din bugetul naţional al asigurărilor medicale de stat, fixat la 195 de miliarde de euro în 2018.

Nu există o statistică în acest moment despre câte femei ar fi într-adevăr interesate să recurgă la aceste intervenţii medicale.

În 2017, Comitetului consultativ naţional pentru etică declara că între 2.000 şi 3.000 de femei celibatare ori ce formau un cuplu cu o altă femeie, au recurs anual, la reproducere asistată medical în afara Franţei, în ţările limitrofe, în special în Belgia, Spania, Olanda ori Danemarca.

Potrivit ultimelor sondaje, 6 persoane din 10 sunt în favoarea accesului, de către toate femeile, la procrearea asistată medical.

Pentru a stabili filiaţia viitorului copil, femeile în cuplu ori celibatare vor trebui să  dea o declaraţie comună anticipată, în faţa unui notar.