Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: Facebook primeşte o amendă record de 5 miliarde de dolari

Motivul: a indus în eroare utilizatorii reţelei sociale asupra capacităţii de a controla confidenţialitatea informaţiilor personale, au stabilit autorităţile federale americane.. Este cea mai mare amendă acordată vreodată pentru violarea vieţii private a consumatorilor şi una dintre cele mai consistente cerute de guvernul american. În altă ordine de idei, justiţia americană a deschis o vastă anchetă anti-trust împotriva giganţilor de internet, suspectaţi de practici anticoncurenţiale.

Facebook nu doar că va trebui să achite această amendă record dar va trebui şi să regândească modul în care gestionează datele personale ale miliardelor de utilizatori ai reţelei sociale, anunţă Comisia federală de Comerţ, principala autoritate în materie de comerţ din Statele Unite.

Comisia a votat pentru soluţionarea problemei printr-un acord amiabil dar, totuşi, înţelegerea va trebui validată şi de justiţie.

Republicanul Joe Simons, preşedintele autorităţii a explicat că “Facebook a promis miliardelor de utilizatori din lumea întreagă că pot decide dacă ori cum le sunt făcute publice datele personale. Si totuşi, compania a restrâns aceste posibilităţi».

Compania Facebook, ale cărei acţiuni au scăzut cu  -1,7% pe Wall Street imediat după deschiderea bursei, a plătit deja un avans de 100 de milioane de dolari.

Doi comisari democraţi din autoritatea de comerţ consideră că amenda nu acoperă, cel mai probabil, beneficiile pe care Facebook le-a avut de pe urma folosirii datelor internauţilor.

Anunţul intervine într-un moment în care Departamentul pentru Justiţie deschide o anchetă ce vizează marile firme de tehnologie digitală, fără să le numească însă. Acestea sunt suspectate de practici anticoncurenţiale. Noua anchetă se alătură unor proceduri similare deschise de o parte şi de alta a Atlanticului.

În Statele Unite, investigaţii similare sunt în curs în Congres dar şi în agenţia pentru protecţia consumatorului.

Comisia Europeană a condamnat deja de trei ori Google la plata unor amenzi record. În plus, recent a deschis o anchetă ce vizează Amazon. Compania americană de comerţ online este suspectată de încălcarea reglementărilor Uniunii Europene în domeniul concurenţei.