Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport francez: Frauda cu fonduri europene este subestimată în mai multe ţări europene

un_raport_al_senatului_francez_arata_ca_lupta_contra_fraudei_cu_fonduri_europene_nu_este_o_prioritate_pentru_toate_statele_comunitare.jpg

Un raport al Senatului francez arată că lupta contra fraudei cu fonduri europene nu este o prioritate pentru toate statele comunitare.
Un raport al Senatului francez arată că lupta contra fraudei cu fonduri europene nu este o prioritate pentru toate statele comunitare.
Image source: 
© istockphoto

Un raport al Senatului francez arată că frauda cu fonduri europene este subestimată în mai multe ţări europene. Documentul va fi prezentat joi în Comisia de Finanţe.

Lupta contra fraudei cu fonduri comunitare nu pare a fi prioritatea autorităţilor de gestionare a banilor europeni, susţine senatorul socialist Patrice Joly, cel care va prezenta de altfel concluziile raportului în Comisia de Finanţe.

Chiar dacă scandalurile privind deturnările de fonduri sunt  tot mai prezente, în special în ţări de Europa de Est, dar şi în Franţa, statisticile privitoare la fraudă continuă să fie prezentate drept o provocare bugetară marginală pentru Uniunea Europeană, este de părere senatorul francez.

Acesta constată o mare disparitate între statele membre în capacitatea şi dorinţa lor de a detecta frauda cu bani europeni. Iar aici arată cu degetul Franţa pentru că nu a semnalat la Bruxelles decât cinci cazuri de posible fraude în ultimii 12 ani. Senatorul deplânge faptul că Oficiul european de luptă antifraudă –OLAF, nu a reuşit să se impună.

Oficial, frauda detectată este marginală – reprezintă nici 0,3% din sumele distribuite în 2017. În afară de țări precum Polonia sau țările baltice, care au fost relativ neatinse de scandaluri și pe care Comisia Europeană le dă drept exemplu, altele au permis în mod evident elitelor politice să acapareze o parte din bani fără niciun control, susţine pentru Le Monde un expert în fonduri europene.

Statele membre au o responsabilitate importantă în distribuţia banului european şi în lupta antifraudă. Investigaţiile OLAF sunt însă pur administrative. Miile de coli A4 şi concluziile de pe ele, sunt transferate la nivel naţional. În 55% din cazuri, statele nu declanşează nicio urmărire penală, conform Curţii europene de Conturi.

Speranţa vine de la viitorul Parchet european. Teoretic, instituţia va avea puterea de a desfăşura anchete în toate statele membre, acolo unde justiţia locală este reticentă.

Ïn luna mai, cotidianul Le Monde publica o anchetă despre tot mai desele scandaluri de corupție legate de fondurile europene ce se înmulțesc în statele din estul Europei.

Publicaţia scria că lideri eurosceptici s-au îmbogățit sau și-au îmbogățit apropiații deturnând bani europeni. Cehia, Ungaria dar şi România se numără printre statele menționate şi dădea exemplul fostului lider PSD, Liviu Dragnea.