Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa îşi lansează noua doctrină de înarmare spaţială

kourou.jpg

O rachetà Ariane 5 decoleazà de la Centru spatial francez din Guyana francezà, 20 iunie 2019
O rachetà Ariane 5 decoleazà de la Centru spatial francez din Guyana francezà, 20 iunie 2019
Sursa imaginii: 
JODY AMIET / AFP

Florence Parly, ministra Armatelor franceze, a anunţat lansarea unui program de înarmare destinat să supravegheze şi să apere sateliţii francezi. Programul va fi dotat cu 700 de milioane de euro. Anunţul Parisului se face în contextul unei militarizări tot mai mari a spaţiului aerian.

Programul francez de înarmare spaţială va intra în vigoare la întâi septembrie. „Marele comandament al spaţiului” cum a fost botezat de Florence Parly, ministra franceză a Armatelor, va fi instalat la Toulouse, centrul nevralgic al sectorului aerospaţial francez. El va fi compus într-o primă fază din circa 220 de oameni puşi sub autoritatea armatei aerului. O armată care pe termen mediu va deveni „Armata aerului şi spaţiului” după cum anunţase încă de zilele trecute preşedintele Emmanuel Macron.

„In momentul în care spaţiul devine o miză majoră de securitate naţională, legile trebuie să evolueze pentru a putea integra şi operaţiunile spaţiale militare, aşa cum s-a făcut déjà în SUA sau în Finlanda” a declarat Parly într-un discurs rostit la Lyon unde se află principalul sit operaţional al comandamentului de apărare aeriană.

In urma modificării cadrului juridic, ministerul Armatelor va deveni şi un operator spaţial. Trebuie ştiut că până acum în Franţa, activităţile spaţiale erau puse sub tutela CNES – Centrul naţional al studiilor spaţiale.

Ca să liniştească spiritele şi să pună capăt criticilor, oficialul francez a estimat că dacă „Franţa trebuie să-şi perfecţioneze capacităţile de apărare, asta nu înseamnă că Franţa se angajează într-o nouă cursă a înarmării. Franţa nu vizează o strategie ofensivă ci o apărare activă în spaţiu”. De asemenea, Florence Parly şi-a exprimat dorinţa de a creea o cooperare europeană în acest domeniu.

Concret, noul program francez va cuprinde de exemplu construirea unor lasere puternice capabile să „orbească” sateliţii adversarilor, a unor radare spaţiale şi a unor nano-sateliţi care să „patruleze” în spaţiu începând cu anul 2023, lucruri considerate drept foarte utile în faţa ameninţării crescânde a rachetelor.

In total, Parisul anunţă că va aloca 700 de milioane de euro sectorului militar spaţial, bani care se adaugă celor 3,6 miliarde déjà prevăzute pentru reînnoirea completă a capacităţilor satelitare franceze.

Spionaj, bruiaj, cyberatacuri, arme antisateliţi – spaţiul a devenit un adevărat câmp de bătaie, de confruntare între diverse naţiuni. Principalele mari puteri spaţiale – SUA, China şi Rusia – s-au lansat déjà de câţiva ani într-o cursă de dominare a spaţiului. Washington spre exemplu va creea o aşa-zisă „Space Force” destinată exclusiv activităţilor spaţiale.

 
Franţa îşi lansează noua doctrină de înarmare spaţială