Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Record absolut de temperatură la Paris: 42,6°C

canicu.jpg

Cu 42,6°C Parisul si-a bàtut recordul absolut de temperaturà
Cu 42,6°C Parisul si-a bàtut recordul absolut de temperaturà
Sursa imaginii: 
AFP/Dominique Faget

Parisul a trăit joi cea mai caldă zi din istoria sa. Principala staţie meteo a capitalei franceze a înregistrat la orele 16:30 un record absolut de 42,6°C. Parisul rivalizează astfel cu capitale europene reputate mult mai călduroase.

Cu 42,6°C atinse joi după-amiază, Parisul şi-a spulberat precedentul record vechi de 7 decenii, 40,4°C, înregistrate în iulie 1947. Capitala Franţei depăşeşte astfel alte capitale europene, reputate mult mai caniculare. Parisul se clasează de exemplu înaintea Lisabonei, a Madridului, a Romei, a Tiranei şi a Bucureştiului, oraşe în care s-au înregistrat şi acolo temperaturi de 42°C. Capitala Franţei mai are încă mult până să atingă cele 48°C înregistrate la Atena sau cele 46,7°C de la Nicosia.

Pentru Franţa însă unde temperaturile de 40° şi peste erau nişte rarităţi până acum câteva zeci de ani, actualul val de caniculă dă peste cap toate pronosticurile şi prevesteşte perioade grele în viitor, atât pentru persoanele fragile cât şi pentru agricultură şi mediul înconjurător.

In luna iunie, la precedentul val de caniculă din această vară, s-a băutut recordul absolut de temperatură din toată Franţa: 46°C în departamentul Hérault.

Nu doar Franţa ci şi alte state europene se sufocă, au bătut în aceste zile recorduri de căldură: Belgia, Olanda şi Germania au înregistrat astfel temperaturi nemaiîntâlnite de peste 40°C.

 
Record absolut de temperatură la Paris: 42,6°C