Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cancer: Autorităţile din Statele Unite retrag de pe piaţă implanturile mamare Biocell

o_femeie_face_o_mamografie_9_octombrie_2017_marsilia.jpg

O femeie face o mamografie, 9 octombrie 2017, Marsilia.
O femeie face o mamografie, 9 octombrie 2017, Marsilia.
Image source: 
AFP/Archives

Fabricantul de implanturi mamare Allergan retrage de pe piaţă, la nivel mondial, modelul Biocell. Acest model realizat dintr-un înveliş «macrotexturat» a fost asociat cu apariţia unui cancer rar.

Fabricantul american susţine că este o măsură de precauţie decisă «voluntar». De fapt, produsul este retras ca urmare a unei cereri formulate de autorităţile americane.

Joi, Agenţia americană a medicamentului, Food and Drug Administration anunţa mai multe iniţiative pentru a proteja femeile de un eventual cancer ce se poate dezvolta din cauza implanturilor mamare. Agenţia făcea referire directă la modelele realizate dintr-un înveliş “macrotexturat”.

Suprafaţa acestor proteze ar putea crea o inflamaţie cronică ce se poate transforma în cancer.

În ultimele luni, Food and Drug Administration a constatat o creştere a cazurilor de limfoame – 33 de paciente au murit din acest motiv. Totodată, a fost observată o legătură între aceste tumori şi implanturile Biocell: din 573 de cazuri pe care agenţia americană le-a contabilizat în întreaga lume, 481 au fost asociate cu Biocell.

La rândul ei, Agenţia americană a chirurgilor plastici a numărat şi ea un total de 735 de cazuri de limfoame la nivel mondial.  

În Europa, compania producătoare şi-a pierdut licenţa de fabricaţie la finele anului trecut, ceea ce a determinat suspendarea produsului de la comercializarea pe piaţa comunitară.

În aprilie, Franţa a fost prima ţară ce a interzis implanturile mamare Biocell, tocmai pentru că exista bănuiala că pot declanşa o formă rară de cancer. Trei femei au murit în urma complicaţiilor apărute.

Decizia a fost luată ulterior şi de Canada, care a interzis în luna mai modelul Biocell. Canada a confirmat 28 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 24 implică un implant mamar Biocell.

Pe 11 iulie, Australia anunţa că intenţionează să interzică ori să suspende de la vânzare 25 de modele de implanturi.