
Special Paris
Hong Kong: Manifestaţii tot mai violente
hong_kong_-_militanti_pro-democratie_utilizeaza_umbrele_pentru_a_se_proteja_de_gazul_lacrimogen_imprastiat_de_politie_28_iulie_2019.jpg

Zeci de mii de manifestanţi s-au aflat pe străzi duminică. Aproximativ 200 dintre ei s-au deplasat la Biroul pentru relaţia cu China din Hong Kong, un simbol al puterii comuniste.
Poliţia a cerut manifestanţilor să degajeze zona pe motiv că nu au autorizaţie pentru a protesta, înainte de a trage cu gloanţe de cauciuc şi cu gaz lacrimogen.
Imobilul a mai fost atacat cu ouă şi desenat cu grafitti, în urmă cu aproximativ o săptămână. Beijing a vorbit despre «acte intolerabile» şi a cerut pedepsirea celor vinonavţi.
De această dată, protestatarii au ripostat cu cărămizi şi cu pietre. Mai multe persoane au fost rănite.
În paralel, o mulţime mult mai numeroasă s-a deplasat în cartierul comercial Causeway Bay, unde se afla un număr mult mai mic de poliţişti. Manifestanţii au blocat un bulevard întreg.
Sâmbătă, 24 de persoane au fost rănite în aceste proteste.
La microfonul corespondentului RFI la Hong Kong, una dintre protestatare, o avocată, susţine că este determinată să participe în continuare la manifestaţii: "Ca cetăţean al acestui teritoriu voi continua să ies pe străzi până când guvernul va face ceea ce îi cerem. La început au ieşit cu precădere tinerii dar în acest moment, nu contează că eşti bogat ori sărac, tânăr sau bătrân, foarte multă lume a ieşit să protesteze împotriva proiectului de extrădare. Oricine poate vedea că într-un Hong Kong aflat sub jugul comunismului, statul de drept nu mai există. Puteţi vedea asta şi cu gangsterii îmbrăcaţi în tricouri albe ce nici măcar nu se mai sinchisesc să îşi acopere faţa, că au fost în mod clar mandataţi să facă ceea ce fac. În fine, ar fi putut să creeze o comisie de anchetă independentă pentru a scădea tensiunea din rândul populaţiei. Ar fi putut face acest lucru şi totuşi nu l-au făcut."
Un alt manifestant susţine că toată lumea trebuie să rămână mobilizată, în ciuda intervenţiei tot mai violente a poliţiei: "Ne este frică dar mergem înainte cu ideea că trebuie să luptăm iar asta e mai puternică decât frica. Poate vom fi răniţi dar trebuie să rămânem pe poziţii. "
Hong Kong se află din 9 iunie în cea mai gravă criză din istoria recentă. Protestele au început de la un proiect de lege care autoriza extradările spre China. Ele au continuat chiar şi după ce proiectul a fost suspendat. Manifestanţii cer acum reforme democratice, pe fondul îngrijorării generale privind influenţa tot mai mare pe care o are Beijingul în afacerile interne a fostei colonii britanice, retrocedate Beijing-ului în 1997.
De două săptămâni, Beijing a condamnat violenţele, pe un ton tot mai sever dar a lăsat autorităţile locale să facă faţă crizei.
Cu excepţia suspendării proiectului de lege controversat privind extrădările, sefa guvernului local, Carrie Lam nu a făcut niciun pas înapoi. De la începutul crizei, apariţiile sale în public au fost foarte rare.