Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia continuă să blocheze 130 de migranţi pe un vas aflat într-un port din Sicilia

ministrul_italian_de_interne_matteo_salvini_cere_din_nou_clarificari_privind_numarul_de_state_europene_pregatite_sa_preia_migrantii_inainte_sa_permita_debarcarea_acestor_persoane_salvate_joi.jpg

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, cere din nou clarificari privind numarul de state europene pregatite sa preia migrantii înainte sa permita debarcarea acestor persoane salvate joi.
Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, cere din nou clarificari privind numarul de state europene pregatite sa preia migrantii înainte sa permita debarcarea acestor persoane salvate joi.
Image source: 
REUTERS/Yara Nardi

Nava italiană Gregoretti se află de se află de joi seara pe coasta italiană în timp ce autorităţile cer în continuare un acord cu Uniunea Europeană înainte să permită debarcarea celor 130 de migranţi. Oamenii au plecat din Libia.

Ministrul Matteo Salvini refuză debarcarea lor atât timp cât un plan de repartiţie imediată nu va fi negociat cu Uniunea Europeană.

Responsabilul italian încearcă să testeze soluţia preşedintelui francez, Emmanuel Macron care, în urmă cu o săptămână anunţa un viitor acord între 14 state europene pentru a pune în aplicare un “mecanism de solidaritate”. Acordul vrea să permită o distribuţie urgentă a migranţilor între statele comunitare ce fac parte din acest mecanism de solidaritate, cu condiţia ca Italia să permită debarcarea lor.

Sase persoane ce aveau nevoie de îngrijiri medicale au fost evacuate joi seară iar sâmbătă a mai coborât o femeie însărcinată în şapte luni şi cei doi copii ai săi.    

Papa Francisc şi-a exprimat duminică durerea după naufragiul produs joi şi în care şi-au pierdut viaţa 110 persoane, în largul Libiei. Papa Francisc a cerut, încă o dată, să se intervină cu promptitudine pentru a fi evitate noi tragedii.

În august 2018, zeci de migranţi au rămas blocaţi 10 zile pe o navă aflată tot pe coasta italiană a Mediteranei. Li s-a permis debarcarea de abia după ce s-a ajuns la un acord între biserica italiană, irlandeză şi albaneză. Atunci, parchetul din Agrigente (Sicilia) a deschis o anchetă împotriva lui Matteo Salvini pentru sechestrare de persoane dar Senatul a blocat ancheta.

Deşi invitat în urmă cu o săptămână, la întâlnirea de la Paris pe chestiunea migranţilor, ministrul Matteo Salvini nu s-a deplasat. El a transmis omologului francez, Christophe Castaner că este împotriva deciziilor luate doar de Paris şi Berlin.

Potrivit Palatului Elysée, din « clubul voluntarilor », al statelor care acceptă voluntar migranţi salvaţi din Mediterană fac parte Franţa, Germania, Finlanda, Luxemburg, Portugalia, Lituania, Croaţia şi Irlanda. Negocieri au loc în continuare, a mai precizat Palatul Elysée.