Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran denunţă ideea unei misiuni navale europene în Golf

reuniune_de_urgenta_duminica_28_iulie_la_viena_pe_tema_programului_nuclear_iranian.jpg

Reuniune de urgenta duminica 28 iulie la Viena pe tema programului nuclear iranian.
Reuniune de urgenta duminica 28 iulie la Viena pe tema programului nuclear iranian.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kirsti Knolle

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian a precizat că securitatea în Golf trebuie asigurată de statele din această regiune bogată în petrol.

Iran consideră «provocator» apelul britanicilor pentru crearea unei misiuni navale europene în Golf, într-un moment de tensiuni.

Pentru preşedintele iranian Hassan Rohani, o misiune străină ar agrava situaţia. Ministrul de Externe din Oman susţine că nu doreşte să fie mediator în această chestiune dar s-a declarat preocupat de ceea ce se întâmplă acolo, adăugând că statele din regiune îşi doresc stabilitatea.

Vineri, ministrul francez al Armatelor, Florence Parly a indicat că Londra, Paris şi Berlin prevăd să îşi coordoneze mijloacele şi să îşi împartă informaţiile referitoare la Golf pentru a întări securitatea marítimă, dar fără să deplaseze acolo mijloace militare suplimentare. “Nu dorim să contribuim la o forţă ce ar putea fi percepută că ar agrava tensiunile”, a precizat responsabilul francez.

Tensiunile nu încetează să se intensifice în Golf după retragerea americană, în mai 2018, din acordul nuclear inranian şi după reimpunerea sancţiunilor economice împotriva Iranului.

În ultimele săptămâni, mai multe petroliere au fost atacate în Golf.  Washington a acuzat Teheran că este vinovat de aceste atacuri în timp ce Iranul a negat orice implicare.

Iran se opune ferm oricăror activităţi ilegale ce ar putea ameninţa securitatea maritimă în Golful Persic, a precizat preşedintele Hassan Rohani.

Între timp, la Viena a avut loc o reuniune de urgenţă pentru a fi discutată situaţia acordului nuclear.

O reuniune constructivă, după cum a fost calificată de vice-ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi. Acesta a avertizat încă o dată că Teheran va continua să îşi reducă angajamentele luate prin acordul nuclear dacă europenii nu vor salva acest acord.

În ultimele săptămâni, europenii şi-au arătat disponibilitatea de a salva acordul nuclear.

Lovit dur de noile sancţiuni americane, Iran a cerut statelor europene parte din acord să facă tot posibilul pentru a combate aceste măsuri şi să fie lăsat să îşi exporte petrolul.