Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentate Paris 2015: Un bosniac suspectat de implicare în atacuri a fost remis Belgiei

atentatul_din_13_noiembrie_2015_de_la_sala_pariziana_de_concerte_bataclan_s-a_soldat_cu_90_de_morti_si_numerosi_raniti.jpg

Sunt 4 ani de la unele din cele mai grave atentate care au lovit Franta
Sunt 4 ani de la unele din cele mai grave atentate care au lovit Franta
Image source: 
AFP, Archive

Germania a remis autorităţilor belgiene un bosniac suspectat că ar fi implicat în atentatele din Paris, din noiembrie 2015. Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a fost reţinut în luna iunie.

Parchetul din Nürnberg îl suspectează pe bărbat că ar fi furnizat armele comandoului care a mitraliat spectatorii prezenţi în sala de concerte de la Bataclan, în seara zilei de 13 noiembrie 2015.

Autorităţile belgiene au emis pe numele său un mandat de reţinere. Acuzaţia: “posibilă susţinere a unei organizaţii teroriste ce a acţionat în atacul de la sala de concerte Bataclan din Paris”. Identitatea suspectului nu a fost dezvăluită. Bărbatul a fost reţinut în noaptea de 19 spre 20 iunie.

Poliţiştii l-au găsit după ce au arestat în luna februarie, în Dresda,  doi cetăţeni bosniaci, implicaţi în trafic de grenade.

Pe 13 noiembrie 2015, în Paris, trei comandouri compuse din nouă jihadişti ai grupării teroriste Stat Islamic au ucis 130 de persoane şi au  rănit mai bine de 350 de oameni. A fost atacată sala pariziană de concerte Bataclan, unde au murit 90 de oameni. Un alt grup a vizat mai multe terase din capitală şi a ucis 39 de oameni iar o altă persoană a murit lângă Stade de France, în aceeaşi serie de atacuri.

Ancheta a dus la o celulă jihadistă ce avea ramificaţii de-a lungul Europei, în special în Belgia. Jihadiştii implicați în aceste atacuri din Paris își aveau sediul în Molenbeek, la periferia Bruxelles-ului.

Pe 18 martie 2016, Salah Abdeslam, implicat în atacurile din Paris, a fost împușcat și capturat după două raiduri ale poliției belgiene în Molenbeek. Acesta fusese dat în urmărire generală internațională.

Imediat după ce a fost capturat, pe 22 martie, aeroportul din Bruxelles şi staţia de metrou Molenbeek – situată la o oră distanţă de aeroport, au fost ţinta jihadiştilor. 34 de oameni au murit iar aproape 200 rănite.

În aprilie 2018, Abdeslan a fost condamnat de justiţia belgiană pentru « tentativă de asasinat cu caracter terorist » la 20 de ani de închisoare. Este parte în dosarul general al atentatelor din Paris dar procesul se va deschide cel mai probabil, în anul 2020.

În ancheta privind atentatele teroriste din 13 noiembrie 2015, aproximativ 15 persoane au ajuns în justiţie în Franţa.