Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incendiu Notre Dame: Un ong depune o plângere în justiţie pentru poluare cu plumb

catedrala_notre_dame_a_aruncat_in_aer_in_timpul_incendiului_din_aprilie_importante_cantitati_de_particule_de_plumb.jpg

Catedrala Notre Dame a aruncat în aer în timpul incendiului din aprilie importante cantitati de particule de plumb.
Catedrala Notre Dame a aruncat în aer în timpul incendiului din aprilie importante cantitati de particule de plumb.
Image source: 
REUTERS/Benoit Tessier

La trei luni de la incendiul de la catedrala Notre Dame, un ong depune o plângere în justiţie pentru poluare cu plumb acuzând autorităţile de «carenţe» în gestionarea situaţiei. De la incendiul din 15 aprilie, niveluri ridicate de poluare de plumb au fost constatate în jurul catedralei. 450 de tone de plumb ce se aflau în şarpantă şi în turlă, prăbuşită de altfel în timpul incendiului, au fost topite de flăcări.

La trei luni de la incendiu, Agenţia regională de sănătate, Poliţia şi Primăria capitalei au remis un punct comun în care susţin că «sănătatea parizienilor a fost asigurată » în acest timp scurs de la tragicul eveniment. Dar, asigurările nu au convins pe toată lumea.

Asociaţia de protecţie a mediului, Robin des Bois a depus o plângere vineri la Tribunalul din Paris atenţionând că plumbul s-a transformat în praf ce s-a depus pe diverse clădiri, pe un perimetru nedeterminat.

Ori, expunerea la plumb poate provoca boli grave. Este potenţial cancerigen, potrivit Centrului Internaţional de cercetare asupra cancerului.Iar conform Organizaţiei mondiale a sănătăţii, orice concentraţie de plumb în sânge poate fi periculoasă.

În plângere, asociaţia reproşează autorităţilor «multiple carenţe» prin care au pus în pericol, deliberat, populaţia şi totodată, pentru că nu au oferit asistenţă persoanelor aflate în pericol. Plângerea nu a fost formulată împotriva unei instituţii anume.

În trei luni, am strâns destule dovezi privind lipsa de implicare a puterii publice că am decis să sesizăm justiţia, explică preşedintele ong-ului, Jacky Bonnemains. El spune la microfonul RFI, că informaţiile privind poluarea cu plumb au fost difuzate foarte târziu:

 «Se pare că a existat o politică bine concertată ca informaţia să fie difuzată cu întârziere pentru a fi evitate îngrijorările populaţiei ori pierderile de pe urma turismului. Nu ştiu care a fost însă motivul. Organismele statului au fost prinse în proiectul de lege privind reconstrucţia catedralei şi gestionarea donaţiilor. Totodată, în disponibilitatea afişată de preşedintele Emmanuel Macron de a demara reconstrucţia cât mai repede posibil şi chiar a acordat derogări de la codul de mediu. Cred că a existat o falie în comunicare. »

Riveranii au fost atenţionaţi de abia pe 29 aprilie să spele şi să igienizeze spaţiile interioare. O cartografie a nivelurilor de plumb nu a fost făcută public decât pe 18 iulie. În jurul catedralei au fost astfel observate concentraţii ridicate cu plumb.

Două şcoli din apropierea catedralei au fost închise în urmă cu câteva zile, ca « măsură de precauţie » după cum au anunţat autorităţile. Ele primeau, în această perioadă de vară, de vacanţă şcolară practic, 180 de copii. Decizia a fost luată de Primăria Parisului.

Pe 19 iunie, staţia de metrou Saint-Michel a fost închisă pentru a fi spălată cu jeturi puternice de apă după ce s-a constatat un nivel ridicat de plumb pe o pasarelă.

Airparif, organismul însărcinat cu supravegherea calităţii aerului în regiunea pariziană susţine că nu a constat o creştere a concentraţiei cu plumb în Paris, după incendiu. Singura unitate care încă mai măsoară concentraţiile de plumb se află în nordul capitalei în condiţiile în care în timpul incendiului vântul a împins fumul spre vest, de-a lungul Senei.