Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel aprobă noi construcţii în Cisiordania pentru coloni dar şi pentru palestinieni

cisio.jpg

Santier de constructii de locuinte pentru coloni israelieni la Beitar Illit, în Cisjordania, pe 7 aprilie 2019.
Santier de constructii de locuinte pentru coloni israelieni la Beitar Illit, în Cisjordania, pe 7 aprilie 2019.
Image source: 
REUTERS/Ronen Zvulun

Guvernul israelian a aprobat o serie de noi construcţii în Cisiordania. 6.000 de apartamente pentru coloni dar şi, fapt rarisism, 715 unităţi pentru palestinieni. Proiectul, iniţiat de Beniamin Netaniahu, a fost aspru criticat de aripa dreaptă a coaliţiei de guvernare.

In cele din urmă, decizia a fost adoptată în unanimitate. Miniştri şi-au dat unda verde construirii a 6.000 de locuinţe noi în diverse colonii déjà existente în Cisiordania.  Ce este surprinzător în această decizie este că în acelaşi timp s-a aprobat şi construirea a peste 700 de apartamente pentru palestinieni în zona C a Cisiordaniei, cea sub control administrativ şi securitar israelian, potrivit acordurilor de pace de la Oslo.

Această din urmă decizie, o premieră în ultimii 4 ani, a provocat, cum era de aşteptat, furia colonilor dar şi a aripii drepte a coaliţiei de la putere la Ierusalim. Până la urmă, cei mai vehemenţi adversari ai deciziei au votat în favoarea moţiunii permiţându-i astfel premierului Beniamin Netaniahu să înregistreze o preţioasă victorie politică.

Reamintim că implantările israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967 încoace, sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional. Asta nu a împiedicat colonizarea Cisiordaniei de o jumătate de secol încoace, indiferent de culoarea guvernului israelian.

Comentatorii israelieni notează că poziţia guvernului Netaniahu survine la nici două săptămâni după ce mai multe locuinţe palestiniene, construite ilegal în partea de est a Ierusalimului, au fost dărâmată de autorităţile israeleine. De asemenea, unda verde dată de guvernul Netaniahu noilor construcţii intervine în ziua în care Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump şi principalul consilier al preşedintelui american în acest dosar, efectuează o vizită la Ierusalim.

Autoritatea palestiniană consideră că actuala administraţie de la Casa albă nu mai este echilibrată, a luat prea mult partea Israelului, şi a decis în consecinţă să rupă dialogul cu Washington.

 
Israel aprobă noi construcţii în Cisiordania pentru coloni dar şi pentru palestinieni