Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bolsonaro îşi anulează întâlnirea cu Le Drian ... ca să meargă la frizer

bolsonaro.jpg

Jair Bolsonaro, presedintele Braziliei, pe scaunul frizerului la ora când trebuia sà se vadà cu Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe.
Jair Bolsonaro, presedintele Braziliei, pe scaunul frizerului la ora când trebuia sà se vadà cu Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe.
Sursa imaginii: 
Fotografie extrasà de pe pagina Facebook a lui Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro, preşedintele de extremă dreaptă al Braziliei, a refuzat să se întâlnească cu Jean-Yves Le Drian, şeful diplomaţiei franceze. Liderul de la Brasilia a pretextat un program prea încărcat. In momentul întâlnirii prevăzute cu ministrul francez, Bolsonaro a publicat însă pe reţelele de socializare un film în direct din frizeria unde îşi tundea părul.

Le Monde este primul care a comentat acest incident diplomatic. Ziarul francez de referinţă vorbeşte de o adevărată „umilinţă” pentru Jean-Yves Le Drian.

Aflat într-un turneu sud-american, ministrul francez de externe era luni la Brasilia unde urma să fie primit de Jair Bolsonaro. Preşedintele extremist de dreapta al Braziliei a anulat însă în ultima clipă întrevederea pe motiv că avea „o agendă prea încărcată”. Câteva minute mai târziu, chiar când urma să se vadă cu Le Drian, liderul brazilian posta în direct pe Facebook cum îi taie părul frizerul lui personal.

 

 

Jair Bolsonaro pe scaunul frizerului (Sursà: pagina Facebook a presedintelui brazilian)

„Quai d’Orsay, ministerul francez de externe, a rămas stupefiat” scrie acelaşi Le Monde. Publicaţie care notează că „graba cu care Bolsonaro se preocupă de cărarea sa de pe cap nu este întâmplătoare. Afişându-se public mai degrabă la frizer decât în compania unui membru de seamă al guvernului francez, preşedintele brazilian îşi afirmă suveranitatea şi totodată dispreţul faţă de discursul ecologic al Parisului”.

Intr-adevăr, se pare că Bolsonaro nu a apreciat deloc remarcile pe care i le-a făcut Emmanuel Macron la ultimul summit G7 de la Osaka. Preşedintele francez îi ceruse omologului său sud-american să respecte acordul privind clima, semnat în 2015 la Paris, dacă vrea ca Franţa să ratifice tratatul de liber-schimb între Uniunea europeană şi ţările din Mercosur – Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay.

Jair Bolsonaro a promis că va face acest lucru dar se pare că şi-a uitat repede promisiunea. Descris drept indiferent şi uneori chiar complezent faţă de cei care comit crime ecologice, liderul brazilian e acuzat de fapte foarte grave contra mediului înconjurător. De când şi-a preluat funcţia, în ianuarie anul acesta, pădurea amazoniană a pierdut aproape 6.500 de km2, adică echivalentul a două treimi din insula Corsica.

In fapt, după cum scrie şi în concluzie ziarul Le Monde, „Bolsonaro e foarte puţin preocupat să facă pe placul Parisului. Dimpotrivă, el vrea să privilegieze apropierea de America lui Donald Trump”.

De partea sa, Jean-Yves Le Drian şi-a păstrat calmul după întâlnirea ratată cu Bolsonaro şi spune că a „auzit mesajul” adresat Franţei. O ţară care la rândul ei afirmă că nu e grăbită să ratifice acordul UE-Mercosur.

 
Bolsonaro îşi anulează întâlnirea cu Le Drian ... ca să meargă la frizer