Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci state europene preiau migranţii de pe Gregoretti

ambarcatiunea_italiana_gregoretti_aici_intr-o_misiune_in_malta_in_2015.jpg

Ambarcatiunea italiana Gregoretti, aici într-o misiune în Malta în 2015.
Ambarcatiunea italiana Gregoretti, aici într-o misiune în Malta în 2015.
Sursa imaginii: 
Matthew Mirabelli / AFP

Cei aproximativ 100 de migranţi blocaţi de aproape o săptămână pe ambarcaţiunea Gregoretti, aflată în Italia, au fost autorizaţi să debarce. Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini nu le permitea să coboare cerând un acord pentru a-i repartiza în Europa.

Cinci state membre preia aceşti migranţi: Franţa, Germania, Portugalia, Luxemburg şi Irlanda. Totodată, biserica italiană a acceptat să primească o parte dintre migranţi.

Franţa s-a angajat să preia 30 de refugiaţi.

Plecaţi din Libia, aproximativ 140 de migranţi au fost salvaţi joia trecută, în aceeaşi zi în care 110 migranţi au murit într-un naufragiu produs în largul coastelor libiene.

Odată ajunşi într-un port din Sicilia, unii migranţi, în mare parte copii, au fost lăsaţi să coboare, dar doar cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul de Interne, Matteo Salvini a anunţat că nu îşi va da acordul pentru ca o altă navă de transportă 40 de migranţi să intre în apele teritoriale italiene.

Săptămâna trecută, 14 state europene au convenit să pună în aplicare un “mecanism de solidaritate” ce vizează repartizarea migranţilor salvaţi din Marea Mediterană.

Potrivit Palatului Elysée, din «clubul voluntarilor», al statelor care acceptă voluntar migranţi salvaţi din Mediterană, fac parte Franţa, Germania, Finlanda, Luxemburg, Portugalia, Lituania, Croaţia şi Irlanda.