Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kövesi la şefia Parchetului european, iese din cursă

bohnert.jpg

Jean-François Bohnert, la Reims, în 2016
Jean-François Bohnert, la Reims, în 2016
Sursa imaginii: 
FRANCOIS NASCIMBENI/AFP

Jean-François Bohnert, procurorul general din Reims, a fost propus de ministra franceză a Justiţiei, Nicole Belloubet, pentru a conduce Parchetul naţional financiar (PNF). Consiliul superior al magistraturii urmează să-şi dea avizul dar acesta nu este constrângător. Bohnert era singurul contracandidat al Laurei Codruţa Kövesi la conducerea viitorului Parchet european.

Din motive de procedură, Jean-François Bohnert, în vârstă de 58 de ani, anunţa zilele trecute că-şi menţine candidatura la postul de procuror-şef al Uniunii europene, asta cu toate că oficialii francezi spuneau că-şi retrag sprijinul şi vor susţine candidatura. „Parisul a renunţat la mijlocul lunii iulie să menţină candidatura acestui magistrat poliglot din cauza noilor echilibre diplomatice la nivel european, între Parlament, Comisie şi Consiliu” precizează ziarul Le Monde.

Propunerea care i se face acum lui Bohnert de a prelua conducerea Parchetului naţional financiar ar urma deci să clarifice mai mult lucrurile în favoarea lui Kövesi. „După luni de zile de lupte, Bohnert a fost nevoit să renunţe în faţa rivalei sale din România constată şi Libération.

Problema este că numirea lui Jean-François Bohnert într-un post atât de prestigios precum cel de procuror-şef al Parchetului naţional financiar provoacă gelozii şi critici în rândul magistraţilor francezi, alţi 20 de pretendenţi la acest post fiind lăsaţi pe tuşe. Acelaşi ziar Libération notează dealtfel că „există suspiciuni că numirea în acest post-cheie a beneficiat de sprijin politic după ce în noiembrie, un alt post sensibil, cel de procuror-şef al Parchetului din Paris, a revenit unui magistrat sprijinit activ de palatul Elysée”.

Parchetul naţional financiar, apărut în 2013 în urma scandalului Cahuzac după numele fostului ministru socialist găsit vinovat de fraudă fiscală, are ca misiune să combată marea delincvenţă economico-financiară din Franţa. Alături de Oficiul central de luptă anticorupţie şi de Inalta autoritate pentru tranparenţa vieţii publice, PNF a devenit în doar 5-6 ani de activitate o armă majoră în arsenalul antifraudă francez. Pe lista „victimelor” sale se află Claude Guéant, fostul braţ drept al ex-preşedintelui Nicolas Sarkozy, Teodorin Obiang, vice-preşedintele Guineii ecuatoriale şi banca elveţiană UBS, amendată cu suma record de 3,7 miliarde de euro pentru spălare de bani.

Libération reaminteşte că „una dintre afacerile cele mai sensibile din punct de vedere politic pe care le va avea de gestionat Jean-François Bohnert în următoarele luni este capitolul rusesc al afacerii Benalla, fost consilier prezidenţial, şi ancheta contra lui Alexis Kohler, secretar general al preşedinţiei franceze, bănuit de corupţie. Tot atâtea dosare care ne vor permite să vedem cât de independent este sau nu noul procuror financiar conchide ziarul francez.

 
Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kövesi la şefia Parchetului european, propus de ministrul justiţiei din Franţa în fruntea Parchetului naţional financiar